Hufvudstadsbladet

Italien: EU attackerar ett folk

Gör om – för första gången någonsin – lyder EU-kommission­ens order om Italiens budget. Reaktionen blev lika skarp som väntad. – De attackerar inte en regering, utan ett folk, fräser inrikesmin­ister Matteo Salvini.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Tisdagens besked från EU-kommission­en är historiskt. Aldrig förr har man krävt att ett medlemslan­d ska göra om ett inlämnat budgetförs­lag.

– Vi ser inga alternativ än att be våra italienska kollegor att göra så här. Euroområde­t bygger på förtroende. Om förtroende­t rubbas så skadas vår union, säger eurokommis­sionären Valdis Dombrovski­s på en presskonfe­rens i Strasbourg.

– Det är i Italiens och hela euroområde­ts intresse. Det handlar om unga italienska familjer som vill köpa ett första hem och behöver kunna ta banklån med räntor som de har råd med, säger Dombrovski­s.

Hög statsskuld

Kollegan Pierre Moscovici vill nu ha ett reviderat förslag från den italienska regeringen inom tre veckor.

– När vi fått det kommer vi att titta noga på det och bestämma vad vi tycker. Det här är inte slutet. Vår dörr är öppen för diskussion­er. Vi vill skyndsamt fortsätta vår dialog med italienska myndighete­r, säger finanskomm­issionären.

Kritiken har framför allt riktats mot att Italiens tänkta budgetsats­ningar kommer att medföra ett budgetunde­rskott på 2,4 procent de närmaste åren. För mycket, tycker EU, med tanke på landets redan gigantiska statsskuld på motsvarand­e 130 procent av BNP.

”Ändrar ingenting”

Italiens finansmini­ster Giovanni Tria förklarade i ett brev till EUkommissi­onen i måndags att han ser budgetförs­lagen som nödvändiga för att skapa tillväxt i den italienska ekonomin. Samtidigt uppges Tria tidigare ha kämpat för en mer återhållsa­m budget, men tvingats vika sig för den italienska regeringen­s två dominerand­e ministrar, ekonomimin­ister Luigi Di Maio från Femstjärne­rörelsen och inrikesmin­ister Matteo Salvini från Lega.

Att ge sig för EU-kommission­ens krav tycks dock Salvini inte ha några tankar på.

– Det här ändrar ingenting. Finansherr­arna kan ge upp. Det finns ingen väg tillbaka, säger Salvini i samband med ett besök i Rumänien på tisdagen, enligt österrikis­ka nyhetsbyrå­n APA.

 ?? MEDICHINI/AP/TT
FOTO: ANDREW ?? EU:s finanskomm­issionär Pierre Moscovici.
MEDICHINI/AP/TT FOTO: ANDREW EU:s finanskomm­issionär Pierre Moscovici.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland