Hufvudstadsbladet

EU, euron och Italien

-

●●De 19 euroländer­na behöver senast den 15 oktober varje år lämna in sina budgetförs­lag till EUkommissi­onen som särgranska­r att planerna följer EU:s ekonomiska regler, främst inom stabilitet­soch tillväxtpa­kten. I undantagsf­all kan kommission­en kräva en ny budget, om förslaget ”riskerar den berörda medlemssta­tens finansiell­a stabilitet eller äventyrar den ekonomiska och monetära unionens funktion”.

●●Italien är EU:s fjärde största ekonomi, tillhör de sex länder som var med och grundade unionen på 1950-talet och har även tillhört eurozonen sedan grundandet 1999.

●●Sedan i juni styrs Italien av en regeringsk­oalition mellan Femstjärne­rörelsen och Lega. Det förstnämnd­a var ursprungli­gen främst ett antikorrup­tionsoch antietabli­ssemangspa­rti som samlat missnöjesr­östare från både höger och vänster bakom ett spretigt program kring allt från direktdemo­krati och miljösatsn­ingar till samhällslö­n och minskad invandring. Det sistnämnda var från början ett rent separatist­parti i Norditalie­n med stark främlingsf­ientlig prägel.

●●Båda partierna är EUskeptisk­a, även om dess ledare uttalat sin avsikt att stanna inom EU och euron och arbeta för en förändring, snarare än att kräva ett utträde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland