Hufvudstadsbladet

Kina invigde jättebro

Flera byggarbeta­re fick sätta livet till när den cirka 55 kilometer långa förbindels­en byggdes.

- TT

Efter två års försening invigdes förbindels­en av president Xi Jinping på tisdagen, enligt South China Morning Post. Dagen efter blir det grönt ljus för trafikante­rna.

Officiellt kallas förbindels­en för ”världens längsta havsbro”. I själva verket består den av en huvudbro på 22,9 kilometer, en tunnel på 6,7 kilometer samt artificiel­la öar och ytterligar­e tunnel-, viadukt- och vägdelar – inalles en sträcka på cirka 55 kilometer.

Bygget av bron över Pärlfloden­s mynning tog fart 2009 och har sedan dess kantats av förseninga­r, budgetöver­skridninga­r, korruption­sskandaler och flera förolyckad­e byggarbeta­re.

För vissa är bron ett praktverk, som är bra för affärer och minskar restiden. Men kritiker ser snarare det påkostade bygget som ännu ett politiskt drag från Pekings sida för att stärka sin kontroll över den semiautono­ma staden Hongkong.

För bara några veckor sedan invigdes även en höghastigh­etstågbana – ytterligar­e ett stort infrastruk­turprojekt som kopplar samman Hongkong och Kina.

 ?? FOTO: AP/TT/KIN CHEUNG ?? Med sina 55 kilometer kopplar den nya förbindels­en samman Hongkong, Macau och Kina.
FOTO: AP/TT/KIN CHEUNG Med sina 55 kilometer kopplar den nya förbindels­en samman Hongkong, Macau och Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland