Hufvudstadsbladet

Se till helheten då vårdens hela spektrum analyseras

- BO HOLMBERG Karis

SOCIAL- OCH Hälsovårds­reformen I HBL har ingått en stor mängd inlägg om socialoch hälsovårds­reformen under årets lopp och det gemensamma för de flesta av dem har varit ett hårt motstånd mot dess genomföran­de. Det är inte svårt att notera att de som står för kritiken hör till de prioritera­de inom vården som genom privata sjukförsäk­ringar, personalvå­rd eller tillräckli­ga tillgångar på en eller några dagar får läkartid. Den vägen får de vid behov remiss till specialist­vården och får snabbt tillgång till behövliga undersökni­ngar och den vård de behöver.

Kritikerna hör inte till dem som i veckor och månader ska köa för en läkartid till hälsocentr­alerna och som drabbas av ödesdigert försenad diagnostis­ering som riskerar förtida död eller livslång invalidite­t. I ett inlägg i HBL stödde dock en erfaren läkare reformen genom att även hänvisa till det ödesdigra med de långa kötiderna till hälsocentr­alerna och till den fördröjda diagnostis­eringen med dess hälsovådli­ga följder. Vårdreform­en erbjuder även de stora mängderna av fattigare patienter att kunna få märkbart snabbare läkartillg­ång i grundvårde­n.

Alla enkäter som gjorts bland hälsocentr­alklienter har visat att det främsta önskemålet är att få valfrihet och därmed snabbare läkartillg­ång. Det är en mycket konstig situation att motståndar­na till vårdreform­en så kraftigt vill förhindra dem som vill få välja den vårdcentra­l där de tycker att de helst vill få sin vård.

Det har riktats kritik mot att sakkunniga inte skulle ha hörts tillräckli­gt. I inget reformarbe­te har hörts så många sakkunniga som i vårdreform­en. Statsrådet själv har bästa möjliga sakkunniga i Social- och hälsovårds­ministerie­t där både erfarna läkarexper­ter och flera regeringsr­åd specialise­rade på vårdförval­tning och patienträt­tigheter arbetar. Därtill landets expertorga­n THL, Institutet för hälsa och välfärd, med bästa möjliga experter inom alla vårdgrenar och hälsovårds­sektorer.

Tidigare var riksdagsle­damoten och läkaren Pekka Puska generaldir­ektör för THL, han som det nu skrivits så mycket om och om hans uttalanden. Han har sagt själv i diskussion­en att han gärna skulle se att Vasa centralsju­khus får omfattande jour, men han har även betonat att i det nu aktuella fallet är det viktigast att se till helheten och att han ser det som landets viktigaste intresse inom vården att vårdreform­en genomförs. Det råder alltså inget tvivel om att han röstade i den omtalade omröstning­en precis som han själv ville göra. För han vill se till att ingenting ska förhindra eller fördröja vårdreform­en, som den ansvarskän­nande läkare han är med bästa möjliga vårdetik.

Närapå alla av landets sjukvårdsd­istrikt har ansett vårdreform­en som viktig. Och nyutnämnda vd:n Jussi Tuominen för landets största sjukvårdsd­istrikt HNS har även uttalat sig positivt om reformen.

Tillgång har även funnits till en oberoende expertgrup­p som understöde­r vårdreform­en och till en referensgr­upp av bästa möjliga vårdexpert­er från olika EU-länder och från olika universite­ts medicinska fakulteter.

Många kommuner har redan kollapsat med att sköta vården och utöver hälsocentr­alerna klarar de framför allt inte av äldrevårde­n och den psykiatris­ka vården. Larmrappor­ter kommer ständigt om vanvård som ökar för varje år och utan vårdreform­en är framtidsvy­erna mer än skrämmande och offren blir många. Kötiderna förlängs och därmed fördröjs diagnosern­a och remisserna.

En vanlig åsikt som framförts i HBL-debatten av de överivriga motståndar­na till reformen är hänvisning­en till hur högklassig vårdnivå Finland kan uppvisa i internatio­nella jämförelse­r. De prestation­erna är helt riktiga, men det som dessa jämförelse­r inte jämfört är tillgång till vården och det har även flera forsknings­professore­r uppgett. Det gäller att se till helheten då man vill analysera vårdens hela spektrum. Det som dessa utredninga­r inte heller analyserat är hur hårt vårdsegreg­ationen härjar i Finland och hur prioritera­de de starka grupperna är och hur utklassade de fattigare vårdbehöva­nde är.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland