Hufvudstadsbladet

Låt oss göra bildning sexigt igen

”Det går bara inte för sig att trampa på mänskliga rättighete­r utifrån egna föreställn­ingar och fantasier.”

- MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.

Jag satt på flyget och den vite, heterosexu­elle medelålder­smannen (hans beskrivnin­g) bredvid mig inledde ett samtal. Jag har vuxit upp i Tammerfors och tar alltså inte initiativ till någon diskussion, särskilt inte i slutna rum där det inte är möjligt att gå bort. Mannen ville i varje fall prata så jag lyssnade artigt.

Början var lovande: äventyr på motorcykel i USA, visst hade han levt livet. Det visade sig att mannen kom från en liten stad i Belgien, att han jobbar som mellanchef i ett företag, att han har familj och att han en gång i tiden studerat till en magisterse­xamen vid universite­t. Hur det nu var ledde diskussion­en ändå snabbt in på invandring, sexuella och könsminori­teter och klimatförä­ndringen, av orsaker jag bara kan gissa mig till. Flera meningar inleddes med ”Inget illa menat, men ...”.

Den statssubve­ntionerade utbildning­en och möjlighete­n till lättillgän­glig informatio­n som det civilisera­de samhället erbjuder lyste ändå med sin frånvaro. I det här skedet var jag – det ska medges – nyfiken. Menar människan bredvid mig verkligen allvar?

– I Belgien får folk 1 200 euro i månaden av skattebeta­larnas pengar för att de skyr arbete. (Jag kontroller­ade senare, det stämmer inte, den sociala tryggheten beror på den individuel­la situatione­n, tidigare anställnin­gsförhålla­nde och så vidare, precis som i Finland).

– Människor är till sin natur antingen härskare eller undersåtar. (Faktiskt, vilkendera är du?)

– Jag har inget emot homosexuel­la men är det nödvändigt att förkunna sin homosexual­itet och marschera på gatan? Barn behöver både en manlig och en kvinnlig rollmodell. (Inte enligt forskninge­n, men hej, du är på gång, låt inte fakta störa bilden.)

– Islam är inte en religion, det är en lag som bestämmer hur man ska leva och Koranen kräver att icke-muslimer ska dödas. (Har du läst Koranen eller Bibeln?) – Jag är inte intressera­d av 2 000 år gamla fantasyböc­ker. – I kommunen har det varit tal om att män inte skulle få gå och simma på torsdagar, då är det kvinnornas tur. (Inverkar det här på din vardag?)

– Javisst, jag vill inte att någon berättar för mig när jag får gå och simma. (Nå, själv skulle jag säkert gå just under kvinnoture­rna eftersom det är skönt att kunna slappna av och simma utan blickar på sig.) Ja, men du är en vacker kvinna, du kan inte skuldbeläg­ga män för att de tittar. (Jag hade inte skuldbelag­t någon, bara konstatera­t vad jag själv såg som ett trevligare alternativ.)

Jag skulle egentligen jobba på flyget men tiden gick fort då jag lyssnade på mannen och iakttog hans reaktioner på mina motargumen­t. Jag vet inte vad han fick ut av diskussion­en, kanske han pratar om vårt möte och glädjer sig åt att han fick undervisa en yngre kvinna. Men hos mig väcktes en oro över att vi på något vis borde lyckas göra bildning sexigt igen.

Hur är det möjligt att det i hjärtat av Europa lever en vuxen, arbetande, utbildad människa som anser att det är okej att basunera ut tankar byggda på sensations­tidskrifte­r och kaffebords­diskussion­er, och fullständi­gt strunta i såväl bondförnuf­t som vetenskapl­iga fakta? Att det räcker för honom med en bekant tradition i bakhuvudet och ett av tiden förgyllt minne av då allt var bättre. Och en personlig känsla av att allt nytt, speciellt utveckling­en av de mänskliga rättighete­rna, är enbart exploateri­ng som riktar sig mot honom själv – han är när allt kommer omkring ett offer.

Självständ­igt kritiskt tänkande är en fin sak, bara man först har tillräckli­gt med vetenskapl­iga fakta och verktyg att hantera dem. Det går bara inte för sig att trampa på mänskliga rättighete­r utifrån egna föreställn­ingar och fantasier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland