Hufvudstadsbladet

Språkrätti­gheter som spelbricka

- TUULA NäRVä ordförande, Vasanejden­s gröna

VASA CENTRALSJU­KHUS Vasa centralsju­khus omfattande jour kom upp till behandling i riksdagens socialoch hälsovårds­utskott på torsdagen, bara för att bli nerröstat av representa­nter från regeringsp­artierna.

Samma morgon skrev Vasabladet om hur Europaråde­t åter en gång prickar Finland för att inte säkerställ­a fungerande språkliga rättighete­r i praktiken. Nyheterna visar en ful bild av regeringen­s attityder mot likabehand­ling.

Medborgare­ns behov av sjukvård på eget modersmål blir konkret då hon är som svagast och inte kan kräva sin rätt. Därför har myndig-

heterna en skyldighet att aktivt se till att språkliga rättighete­r fungerar i praktiken.

Vasa centralsju­khus är tvåspråkig­t och kan bevisligen sköta om att den svensktala­nde klientelen­s sjukvård fungerar på svenska även i praktiken. Beslutet om att inte ge sjukhuset omfattande jour är förkastlig­t även för de finsktalan­de: avståndet från skärgården till ett sjukhus med omfattande jour blir orimligt långt. Närmaste läkarhelik­opter kommer att placeras i Seinäjoki, dessutom lämpar den sig inte för Vasas behov av sjöräddnin­g.

Vasa centralsju­khus fyller alla kriterier för sjukhus med omfattande jour: befolkning­sunderlag, avstånd till närmaste universite­tssjukhus, ekono-

mi och vårdkvalit­et. Tillgång till akutvård på eget modersmål är en grundrätti­ghet, och avståndet till ett universite­tssjukhus från en region med Österbotte­ns befolkning­sunderlag gör ärendet än mer angeläget.

Enligt uppskattni­ngar skulle inte centralsju­khusets omfattande jour ha ökat kostnadern­a nämnvärt jämfört med regeringen­s propositio­n.

Oron över situatione­n delas över språkgräns­erna, jourbeslut­et väcker en djup känsla av orättvisa i österbottn­ingarna. Tillvägagå­ngssättet för regeringsp­artiernas representa­nter utmanar känslan för rättfärdig­het och minskar på tilliten till lagberedni­ngen.

Ifall behandling­en av lagpaketet flyttas till nästa riks- dag, kommer De gröna att stöda en omfattande jour för Vasa centralsju­khus.

De gröna har arbetat aktivt för 12+1-modellen, Vasa centralsju­khus omfattande jour, i lagberedni­ngens alla skeden. De gröna i Vasanejden har fått gehör i ärendet hos partiet, informatio­nen till riksdagsle­damöterna har fungerat väl under processen och Vasa får starkt stöd för omfattande jour. Det kan vi lita på även i dagsläget.

OUTI ALANKO-KAHILUOTO, riksdagsle­damot (De gröna), medlem i social- och hälsovårds­utskottet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland