Hufvudstadsbladet

Utan lyckad integratio­n tynar vi bort

Vårt välfärdssa­mhälle hotas av ett sviktande befolkning­sunderlag. Vi behöver nytt blod in i arbetslive­t för att lösa ekvationen. För att lyckas krävs en politisk vilja att se den stora bilden. Med ett halvår kvar till valet är det tyst.

-

Det demografis­ka läget är alarmerand­e. Den inrikes födda befolkning­en blir generellt sett äldre, nativitete­n är låg och stora delar av landet avfolkas i snabb takt. Utveckling­en gäller Norden i allmänhet men Finland i synnerhet.

När man tar en titt på kartan som visar var befolkning­en ökar respektive minskar färgas största delen av den finländska kartan röd. Läget blir ännu mera kritiskt när man jämför andelen personer som är i arbetsför ålder med personer som har fyllt 65 år. Det fallande befolkning­sunderlage­t utgör ett direkt hot mot den finländska försörjnin­gsbalansen och välfärdsmo­dellen.

Givet att trenden med en låg nativitet håller i sig är en positiv nettoinvan­dring den enda framkomlig­a vägen. Under 2000-talet har invandring­en redan nu svarat för den absolut största delen av befolkning­stillväxte­n i Norden. Med den tickande demografib­omben runt hörnet kommer vi i framtiden att vara ännu mer beroende av nyanlända.

För att lösa ekvationen krävs en lyckad integratio­n. Den faktor som är mest avgörande i den processen är steget in på arbetsmark­naden. De nyanländas integratio­n på arbetsmark­naden är därför en av de största utmaningar­na vi har att tackla i dag.

Förra veckan publicerad­e Nordens välfärdsce­nter publikatio­nen Ny i Norden – vägen till arbete. I den kan man bland annat läsa om hur sysselsätt­ningsläget ser ut för olika befolkning­sgrupper i dag.

Allmänt taget ser läget likadant ut i de nordiska länderna. Arbetslösh­eten bland de inrikes födda är lägre än bland de utrikes födda. Bland de utrikes födda är arbetslösh­eten högst för personer som inte är födda i ett EU-land.

Men det finns skillnader i statistike­n. Finland sticker ut med en jämförelse­vis hög arbetslösh­et i samtliga grupper. År 2017 var nästan 20 procent av personerna (15–64 år) födda utanför EU arbetslösa. Motsvarand­e siffra i Norge och Danmark var cirka 11 procent.

Också i Sverige är arbetslösh­eten bland personer födda utanför EU hög, men då är det värt att komma ihåg att Sverige 2015 tog emot cirka 160 000 asylsökand­e i jämförelse med drygt 30 000 i Finland.

Trots skillnader­na i statistike­n är den grundlägga­nde utmaningen densamma i de nordiska länderna. Om vi misslyckas med integratio­nen av nyanlända hotas välfärdsmo­dellen. Därför är det här ett givet område där de nordiska länderna bör ta alla tillfällen i akt att lära sig av varandra. Speciellt för Finland, som är sämst i klassen, borde det vara ett mycket högt prioritera­t ämne.

I samband med utgivninge­n av publikatio­nen Ny i Norden ordnades ett stort nordiskt seminarium i Malmö. På plats fanns drygt 100 nordiska experter på integratio­n för att presentera och diskutera lyckade exempel och modeller. Glädjande nog var Finland väl represente­rat.

I ett försök att hitta gemensamma nämnare för de framgångsr­ika nordiska exemplen framträder det tvärsektor­iella samarbetet som en avgörande faktor. De orter, regioner och projekt som har lyckats förkorta steget in på arbetsmark­naden har lyckats skapa ett brett samarbete mellan många olika aktörer.

När lokala arbetsgiva­re, myndighete­r och den tredje sektorn har slagit ihop sina krafter har effekten överlag varit mycket positiv. I korthet och något förenklat har arbetsgiva­rna definierat det lokala behovet, den tredje sektorn har bidragit med de nödvändiga nätverken och myndighete­rna har jobbat flexibelt.

Det tycks överlag vara lättare att få till stånd det här samarbetet på mindre orter. Bland de lyckade exemplen finns Närpes, svenska Åre och norska Gloppen. Alla tre har en befolkning på cirka 10 000 invånare. Alla tre har lyckats utmärkt med att integrera nyanlända på arbetsmark­naden och därför fått invandrarn­a att stanna kvar i glesbygden.

Närpes börjar redan ha en lång och positiv erfarenhet av integratio­n på den lokala arbetsmark­naden. Den företagstä­ta småstaden har lyckats kombinera behovet av arbetskraf­t med ett smidigt samarbete med den tredje sektorn. En positiv kultur och inställnin­g tycks föda ny framgång.

I norska Gloppen har kommunen tagit en dubbelroll. I och med att behovet av ny arbetskraf­t främst finns inom den offentliga servicen har kommunen både fungerat som myndighet och som arbetsgiva­re. Tack vare den insatsen har de flesta av de nyanlända valt att stanna på orten och inte att följa strömmen och flytta in till Oslo.

Åre är en av de kommuner som har lyckats bäst med integratio­nen på arbetsmark­naden i Sverige. Cirka 85 procent av de nyanlända kommer nu ut i egenförsör­jning, men kommunen har valt att höja ribban. Bland annat försöker man försnabba kartläggni­ngen av de nyanländas kompetense­r för att ytterligar­e förbättra integratio­nen.

En annan gemensam nämnare för framgångsh­istorierna är den politiska viljan. På de orter där politikern­a har lyckats enas kring en gemensam bild av utmaningar­na och framtiden har också integratio­nen bäst förutsättn­ingar att lyckas. Till exempel i Åre har de ledande politikern­a själva drivit frågan som ett mycket högt prioritera­t ämne på agendan.

Det handlar också om hur vi talar om frågan. På de ställen där integratio­nen har varit lyckad talar aktörerna om integratio­nen av nyanlända som ett utveckling­sprojekt snarare än som ett problem. Redan ordet utveckling­sprojekt i sig har en klang som lyfter det högt upp på de flesta agendor.

Även om den lokala politiska viljan börjar finns på många håll i Finland har den hittills saknats på en nationell nivå. Oberoende av om man humanitärt sett anser att man ska hjälpa flyktingar eller inte borde man trots allt kunna enas kring den stora bilden om ekonomi och den ohållbara framtida försörjnin­gsbalansen. I den frågan kan hjärta och plånbok mötas.

Det är mindre än ett halvår kvar till vårt riksdagsva­l och hittills har det varit mestadels tyst kring den här frågan. Regeringen sitter som gisslan hos Blå framtid och de stora opposition­spartierna har överlag fokuserat på att säga så lite som möjligt.

Det sannolika är att varken Blå framtid eller Sannfinlän­darna kommer att sitta med i nästa regering. Blå framtid faller på sitt minimala väljarstöd och Sannfinlän­darna på sin kompromiss­lösa taggighet. Senast då borde de övriga partierna – över alla partigräns­er – träda till och enas kring den stora bilden.

Vi behöver desperat nya människor till det här landet och det ska ses som ett prioritera­t utveckling­sprojekt.

”Vi behöver desperat nya människor till det här landet och det ska ses som ett prioritera­t utveckling­sprojekt.”

 ??  ??
 ??  ?? är företagare, tidigare chefredakt­ör för HBL och moderator på sex nordiska seminarier som arrangeras av Nordiska rådet under 2018. Han skriver samtidigt en serie artiklar för HBL om Norden. Tidigare artiklar har publicerat­s 13.3, 31.3, 5.5 och 12.9.Jens Berg
är företagare, tidigare chefredakt­ör för HBL och moderator på sex nordiska seminarier som arrangeras av Nordiska rådet under 2018. Han skriver samtidigt en serie artiklar för HBL om Norden. Tidigare artiklar har publicerat­s 13.3, 31.3, 5.5 och 12.9.Jens Berg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland