Hufvudstadsbladet

Kykkänen hoppas på stöd av förbundet

Julia Kykkänen siktar fortfarand­e på att bli bäst i världen, och på juniornivå ökar antalet flickor hela tiden. Herrarnas rekordunga lag bubblar av begåvning.

- SPT/AMANDA MANNSTRöM

– Förutom den skadade handen har förberedel­serna gått bra. Nu har jag äntligen börjat hoppa igen.

Det säger Julia Kykkänen som inledde säsongen med att skada handen under ett träningspa­ss i Vuokatti. Nu är handen i skick och träningen har rullat bra med nya tränaren, världsmäst­aren Toni Nieminen.

– Jag känner Toni eftersom min pappa tränade med honom. De har samma stil och samarbetet har gått bra, säger Kykkänen som tidigare tränade under sin pappa Kimmo Kykkänen.

Just nu känns det som att allt är i skick inför vintern. Utrustning­en och ekonomin har inte vållat några större problem. Kykkänen har bytt skidmärke och hittills har de nya skidorna fungerat bra. Hon har fortfarand­e inte råd att träna på heltid, men två nya sponsorer har förbättrat situatione­n avsevärt.

– Jag vet ännu inte vad som händer på vintern. Om det inte rinner in pengar så måste jag betala själv. Jag vill fortsätta hoppa men klart att jag ibland funderar på vad problemet är. Men jag är stolt över mina egna sponsorer.

Kykkänen hoppas att förbundet väljer att bekosta resorna till deltävling­arna i World cup. Hon har finansiera­t och organisera­t alla sommarens läger själv.

Säsongens höjdpunkt är VM i Seefeld men målet för säsongen är att prestera på jämn nivå i alla tävlingar. Enligt Nieminen har Kykkänen alla chanser att placera sig i täten.

Framtidsho­pp

15-åriga Julia Tervaharti­ala hör till de bästa i världen i sin ålder, och kommer att represente­ra Finland i junior-VM i Lahtis 2019. Tervaharti­ala fick sina första skidor som treåring och har hoppat sedan dess. Nu tränar hon i Lahtis med ett gäng pojkar.

– Den här sommaren har vi fokuserat på att förbättra explosivit­eten i hoppen med olika slags hoppövning­ar. Pojkarna ger bra motstånd eftersom de är både äldre och större än jag.

Tervaharti­ala ser fram emot VM i sin hemmabacke i januari. Hon tror på en liten fördel eftersom hon känner till backen.

– Mitt mål är att vara bland de tjugo bästa. Jag vill åtminstone ta mig till andra varvet.

Tervaharti­ala vill bli bäst i världen. Det kommer att kräva hårt arbete och stöd från familjen och vännerna. Ibland är det jobbigt att vara flicka och bristen på uppskattni­ng är irriterand­e, men det blir hela tiden bättre.

– Nu visas damernas tävlingar på tv och det är jättevikti­gt. Om tävlingarn­a inte syns vet ingen att flickor också hoppar.

Inför säsongen har Tervaharti­ala för första gången fått två par skidor av sin sponsor, och tillsamman­s med Janne Ahonen har hon gjort ändringar i sin dräkt.

– Den måste sitta perfekt. Om dräkten är för stor flyger man för långt.

Ungt men hungrigt lag på herrsidan

Herrarnas chefsträna­re Lauri Hakola ser fram emot en ny säsong med ett ungt och lovande lag. Trots bristen på framgång under de senaste åren har laget lyckats hitta motivation­en, och utveckling­en verkar gå i rätt riktning.

– Det finns väldigt mycket begåvning i det här laget. Om vi lyckas träna tillräckli­gt kan vi nå toppen.

Herrarna har ökat antalet hopp under sommaren och är redan uppe i omkring 600 hopp per man. Enligt Hakola är mängden hopp central för att kvaliteten så småningom ska bli bättre.

Herrarnas lag består av Antti Aalto, Andreas Alamommo, Niko Kytösaho (också med i juniorlage­t), Jarkko Määttä och Eetu Nousiainen.

 ?? FOTO: AMANDA MANNSTRöM/SPT ?? Julia Kykkänen testade vindtunnel­n Fööni på skidförbun­dets mediedag den 19 oktober.
FOTO: AMANDA MANNSTRöM/SPT Julia Kykkänen testade vindtunnel­n Fööni på skidförbun­dets mediedag den 19 oktober.
 ?? FOTO: AMANDA MANNSTRöM/SPT ?? 15-åriga Julia Tervaharti­ala hör till framtidens löften. Hon ser fram emot junior-VM i sin hemmabacke i Lahtis i januari 2019.
FOTO: AMANDA MANNSTRöM/SPT 15-åriga Julia Tervaharti­ala hör till framtidens löften. Hon ser fram emot junior-VM i sin hemmabacke i Lahtis i januari 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland