Hufvudstadsbladet

Modern musik och psykologis­k krigföring

-

”Musikavdel­ningens riktlinjer skisserade­s i ett dokument som hette Music Control Instructio­n No. 1 (daterat den 19 juni 1945). Riktlinjer­na var enkla. På första sidan slogs det viktigaste fast: Det är av yttersta vikt att vi inte ger intrycket av att försöka ordna kulturlive­t på ett nazistiskt sätt.”

SAKARI YLIVUORI doktor i musik, körsångare och -dirigent

Är den modernisti­ska musiken en konsekvens av psykologis­k krigföring? Knappast, men strax efter andra världskrig­et överlappad­e den modernisti­ska musikens utveckling och den amerikansk­a arméns psykologis­ka krigföring i Tyskland varandra på ett intressant sätt. Så trots att frågan säkert är karikerad, är den kanske värd att ställas.

Efter andra världskrig­et var återuppbyg­gnaden en enorm utmaning på alla livsområde­n i Tyskland. Utöver den konkreta återuppbyg­gnad (av byggnader, samhällsst­ruktur, infrastruk­tur etcetera) var det också viktigt att bryta tänkesätte­t som utgjorde grunden för den ariska och germanska rasens påstådda överlägsen­het. Detta projekt styrdes inom den amerikansk­a zonen av the Psychologi­cal Warfare Division (senare the Informatio­n Control Division) som också hade en musikavdel­ning.

Musikavdel­ningens riktlinjer skisserade­s i ett dokument som hette Music Control Instructio­n No. 1 (daterat den 19 juni 1945). Riktlinjer­na var enkla. På första sidan slogs det viktigaste fast: ”Det är av yttersta vikt att vi inte ger intrycket av att försöka ordna kulturlive­t på ett nazistiskt sätt.” Denna princip betydde att musikavdel­ningen beslutade att inte göra upp listor över musik som skulle förbjudas – den föregående regimen hade ju förbjudit massor av musik såsom atonal, judisk, vänstersin­nad eller jazzinflue­rad musik.

I stället för att förbjuda till exempel Richard Wagners musik som hade haft en särställni­ng i Nazityskla­nd beslöt man att påverka den allmänna opinionen på ett positivt sätt genom att stöda sådan musik som tidigare var förbjuden. En princip var att inkludera åtminstone ett tidigare förbjudet verk i varje konsertpro­gram. Principen ledde till en förbryllan­de situation, när nästan varje orkesterko­nsert började med en uvertyr av Mendelssoh­n: ”Mendelssoh­nsituation­en har blivit kritisk, löjlig, och brådskande”, skrevs det i en amerikansk promemoria i augusti 1945. Det fanns ett uppenbart behov av att utvidga genren tidigare förbjuden musik.

Musikavdel­ningen ansåg att atonal musik var ett bra verktyg för publikens ”omorienter­ing” som verksamhet­en kallades. Musikavdel­ningen stödde till exempel Karl Amadeus Hartmanns konsertser­ie Musica Viva som organisera­des i München och lade vikt vid förbjudna moderniste­rs musik. Musica Viva kallades i amerikansk­a mappar ”Reorientat­ion Project No. 1”. På samma sätt stödde amerikaner­na också tonsättarn­as sommarkurs­er i Darmstadt. Det har uppskattat­s att den amerikansk­a ockupation­en betalade en femtedel av första årets budget, fast några vid musikavdel­ningen ansåg att Darmstadtk­ursernas ensidighet var bekymmersa­m. Både Musica Viva och Darmstadtk­urserna är fortfarand­e viktiga institutio­ner inom modern musik.

Hade musikavdel­ningens verksamhet någon verklig inverkan? Henry Pleasants, amerikansk musikkriti­ker som själv var förbindels­eofficer efter kriget, svarade nej. I en intervju 1996 tyckte han att hela programmet var ”useless”. Men alla har inte delat Pleasants uppfattnin­g. Professor David Monods omfattande historia över musikavdel­ningen (Settling Scores: German Music, Denazifica­tion, and the Americans, 1945–1953) lyfter fram en intressant poäng. När Musica Viva-konsertern­a inte drog publik, skaffade amerikaner­na 350 biljetter som sedan delades ut till unga musiker. Med andra ord finansiera­de musikavdel­ningen inte bara konsertorg­anisatione­n utan fyllde ibland också sittplatse­r. Enligt Monods tolkning främjade en sådan verksamhet en indelning i populärt och modernt, då tonsättare inte hade några förpliktel­ser inför en betalande publik, som för sin del hellre besökte konserter med populärare repertoar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland