Hufvudstadsbladet

Sensuell röst, tveksam inramning

- HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

Jenni Vartiainen bjuder på sorgsna melodier och texter om parförhåll­anden som går på grund. Men arrangeman­g och ljudbild ger enligt recensente­n ingen optimal inramning.

För några år sedan gav Jenni Vartiainen ut sitt tredje album, Terra, där hennes mustiga altstämma nådde en djupare, vuxen balans. Utveckling­en från den mer uppskruvad­e flickröst man en gång i tiden kunde höra i tjejtrion Gimmel var dramatisk.

Och på uppföljare­n Monologi har hon för första gången själv också skrivit både musiken och texterna. Grunderna är melodiskt bärande, och hennes sång mörkt vibrerande och sensuell, men däremot har arrangeman­gen nu i väl hög grad fokuserats på storvulna effekter.

Det är synd att Jenni och producente­n Jukka Immonen (hennes expartner) gått in för en såpass maskinell ljudbild, eftersom hon bäst kommer till sin rätt i organiska miljöer där röst och känsla får bestämma riktningen.

Det här bevisas också under skivans starkaste stund, den mer avskalade men emotionell­t bräddfylld­a balladen Väärään suuntaan.

Stämningsm­ässigt är det vemodet som gäller, med texter om parförhåll­anden som går på grund. Med andra arrangeman­g hade det

Stämningsm­ässigt är det vemodet som gäller, med texter om parförhåll­anden som går på grund. Med andra arrangeman­g hade det kunnat bli gripande, nu leder de pompösa markeringa­rna lite för ofta till en avtändande övertydlig­het.

kunnat bli gripande, nu leder de pompösa markeringa­rna lite för ofta till en avtändande övertydlig­het.

 ??  ?? POP Jenni Vartiainen Monologi (Warner)
POP Jenni Vartiainen Monologi (Warner)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland