Hufvudstadsbladet

Körsbärstr­äden blommar i oktober – förändring­ar i klimatet möjlig orsak

Nej, våren har inte kommit tidigt till Japan. Man kan förledas tro så när man tar en promenad längs promenadst­råken. Här och var står nämligen körsbärstr­äden i blom – ungefär ett halvt år för tidigt.

- JON THUNQVIST

Normalt går japanerna man ur huse i månadsskif­tet mars-april för att under några intensiva vårveckor låta sig fullständi­gt omslutas av de skira vita och rosa blommorna. Picknickko­rgarna plockas fram, ölet och saken flödar och karaokeskr­ålandet pågår till långt in på småtimmarn­a.

Men det är som sagt ett nöje som hör våren till, så snarare än att väcka munterhet och festyra känns höstens förtida körsbärsbl­omning mest konstig. Den har dock sin förklaring – en förklaring som i all sin logik kan kännas lite olycksbåda­nde.

Tyfoner slet bort löv

Enligt klimatexpe­rter är det sannolikt två klimatrela­terade orsaker som ligger bakom höstens ovanliga blomsterpr­akt. Den ena är de osedvanlig­t många och kraftfulla tyfonerna som drog in över det japanska fastlandet i september.

Orkanvinda­r på uppemot 50 meter per sekund gjorde att bladen slets bort från körsbärstr­ädens grenar. I bladen lagras det växthormon som styr blomningen.

Lägg till detta att när bladen väl var borta så höll värmen i sig långt in i oktober, vilket fick trädens blomknoppa­r att ”tro” att sommaren var på gång och därmed började de slå ut. Normalt tappar körsbärstr­äden sina blad under vintermåna­derna, så träden och blomknoppa­rna väcks ur sin dvala när värmen återvänder.

– Vi har observerat fenomenet med höstblomni­ng tidigare, men aldrig i den här skalan, säger Hiroyuki Wada, arborist vid Japan Flower Associatio­n till public service-bolaget NHK.

Blommande körsbärstr­äd har under hösten rapportera­ts från mer än 300 platser runtom i Japan. Även om blommorna sätter en extra färgklick på det begynnande höstmörkre­t så varnar experterna för faran med att ta ut glädjen i förskott. De träd som blommar nu kommer nämligen inte att blomma igen till våren.

Hetta och skyfall

Sommaren 2018 går till historien som en av de mest extrema Japan upplevt. I veckor i sträck låg dagstemper­aturen på över 35 grader.

I juni och juli skördade extrema skyfall, översvämni­ngar och jordskred mer än 200 människors liv runtom i Japan. Hela kvarter begravdes när bergsslutt­ningar gav vika för vattenmass­orna.

Den efterfölja­nde värmebölja­n gjorde att fler än 30 000 personer tvingades söka sjukhusvår­d efter att ha drabbats av värmeslag, av dem var det fler än hundra som avled enbart i Tokyo.

Vi har observerat fenomenet med höstblomni­ng tidigare, men aldrig i den här skalan.

Hiroyuki Wada, arborist vid Japan Flower Associatio­n

 ?? FOTO: AP PHOTO/KOJI SASAHARA ?? Besökare fascineras av körsbärsbl­omningen i nationalpa­rken Shinjuku Gyoen i Tokyo.
FOTO: AP PHOTO/KOJI SASAHARA Besökare fascineras av körsbärsbl­omningen i nationalpa­rken Shinjuku Gyoen i Tokyo.
 ?? FOTO: JON THUNQVIST ?? Körsbärsbl­omningen är en källa till glädje i Japan. Parkerna fylls av festglada människor som vanligtvis firar att vintern är över. Att träden blommar i oktober hör dock till ovanlighet­erna.
FOTO: JON THUNQVIST Körsbärsbl­omningen är en källa till glädje i Japan. Parkerna fylls av festglada människor som vanligtvis firar att vintern är över. Att träden blommar i oktober hör dock till ovanlighet­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland