Hufvudstadsbladet

Sjöräddarn­as skjul på Fölisön har renoverats

- PETRA MIETTINEN

Det drygt hundra år gamla sjöräddnin­gsskjulet på Fölisön har rustats upp i sommar. I går överlät Helsingfor­s sjöräddnin­gsförening skjulet till centralorg­anisatione­n.

I början av 1900-talet fanns ett tiotal sjöräddnin­gsskjul längs kusten i huvudstads­regionen. De bestod av själva byggnaden plus en roddbåt och tillhörand­e räddningsu­trustning. Verksamhet­en sköttes av frivilliga sjöräddare som hade i uppdrag att rädda människor som hamnat i vattnet.

Numera finns bara ett av dessa skjul bevarat, det som står intill den tidigare ångbåtsbry­ggan på Fölisön. Det är Helsingfor­s sjöräddnin­gsförening som haft skjulet i sin ägo och i sommar har en grupp frivilliga medlemmar renoverat det grund- ligt. Man har slipat och målat väggarna med traditione­ll rödfärg och förnyat text och logo på väggarna så att de motsvarar originalet. Renovering­sarbetet har pågått i närmare tusen arbetstimm­ar och man har fått hjälp med historiska fakta av både Helsingfor­s stadsmuseu­m och Fölisösäll­skapet.

Helsingfor­s sjöräddnin­gsförening överräckte i går det renoverade skjulet till Finlands sjöräddnin­gssällskap, som en lite försenad födelsedag­spresent. Sällskapet fyllde 120 år förra hösten.

– Vi är rörda och tacksamma över presenten. Skjulet är en viktig del av den frivilliga sjöräddnin­gens historia. Nu när det har renoverats finns det kvar ännu för kommande generation­er, sade verksamhet­sledare Jari Piirainen vid Sjöräddnin­gssällskap­et.

Vi är rörda och tacksamma över presenten. Skjulet är en viktig del av den frivilliga sjöräddnin­gens historia.

Jari Piirainen, Verksamhet­sledare, Sjöräddnin­gssällskap­et

 ?? FOTO: JUKKA-PEKKA LUMILAHTI ?? Sjöräddnin­gsskjulet på Fölisön är det enda av sitt slag som har bevarats. Nu är det nyrenovera­t av frivilliga sjöräddare.
FOTO: JUKKA-PEKKA LUMILAHTI Sjöräddnin­gsskjulet på Fölisön är det enda av sitt slag som har bevarats. Nu är det nyrenovera­t av frivilliga sjöräddare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland