Hufvudstadsbladet

Parisiskan och hennes vardag

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Paris om hösten. Det får vi uppleva i den franska serien Paris etc. från 2017. Det är också staden Paris och dess miljöer som är behållning­en med serien. Själva handlingen har inte lika stor flugpapper­seffekt på tittaren.

Det puttrar på, på sitt stillsamma vis, från skolstart till jul närmare bestämt, med en och annan fnissning åt tillvarons absurditet­er. Det som skildras är vardagen, och huvudperso­ner är fem parisiskor i olika åldrar och livssituat­ioner.

Marianne (Valeria Bruni Tedeschi, för övrigt syster till Carla Bruni, gift med Frankrikes förr- förra president Nicolas Sarkozy) har en navfunktio­n i berättelse­n: hon är läkare, har barn och en relation med en man som tar livet med en klackspark. Hennes yngre syster Mathilde (Anaïs Demoustier) är en ambulerand­e massör som grubblar över egenheter i sitt sexliv med sin äldre älskare. Och så har vi den moderna parisiskan med invandrarb­akgrund, tunisiska tolken Nora (Naidra Ayadi) som är Mariannes bästa väninna. Yngst är Allison (Lou Roy-Lecollinet) som anländer till storstaden för att praktisera i ett restaurang­kök och bo i kollektiv. Bakgrund: föräldrarn­a röstar på högerextre­ma Front National, vilket hon försvarar vid en middag i kollektive­t. Äldst är Gil som återvänder till Paris efter att ha bott utomlands. Hon spelas av Zabou Breitman som även har regisserat serien och varit med och skrivit manuset. Alla fem är de kända och erkända franska aktriser, tyvärr lyckas de inte göra sina karaktärer engagerand­e för det.

Det är en hel del på gång här för att vara en halvtimmes­serie, och intrycket är att serien är lite överallt och ingenstans. Dokumentär­a arkivsnutt­ar är smått märkligt inklippta här och där i handlingen. Och humorn som finns här, ofta i anslutning till sex, känns krystad – flera avsnitt inleds med en sexscen.

Två avsnitt per kväll av den tolvdelade serien sänds under två veckor från onsdag till fredag, med repris av alla veckans avsnitt på lördag. Serien är även textad till svenska. Yle Teema 20.00, repris lördag 12.00

 ?? FOTO: YLE ?? I rollerna ses Anaïs Demoustier, Naidra Ayadi, Valeria Bruni Tedeschi, Zabou Breitman och Lou Roy-Lecollinet.
FOTO: YLE I rollerna ses Anaïs Demoustier, Naidra Ayadi, Valeria Bruni Tedeschi, Zabou Breitman och Lou Roy-Lecollinet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland