Hufvudstadsbladet

Korsord 282

-

VÅGRÄTT

1. Kan ett ansikte förefalla, fast inte nödvändigt­vis för att vi känner personen. Det kan t ex vara en TV-kändis. 5. Schweizisk-brittisk konstnär (1741-1825), specialist på övernaturl­iga motiv. Hans berömdaste verk är ”Mardrömmen” med en sovande kvinna som rids av maran. 9. Förr var mången framför allt angelägen om att verka respektabe­l, eller så här som det då hette. 10. Assyriens gamla huvudstad som förstördes 612 f.Kr. Profeten Jona kände den som ett syndens näste. 12. Den hör till kallaväxte­rna och heter också Calla palustris på latin, men ska inte kallas kalla på svenska utan detta. 14. Är de som ifrågasätt­er. 15. Jens Stoltenber­g är generalsek­reterare för denna organisati­on. 17. En miljö där vi ofta finner kaktusar. 19. En härk är en sådan. 20. Bar den eleganta damen gärna förr kring hatten. 21. Är småbarnens vinterover­aller ofta försedda med. 22. Juridiskt uttryck för insamling av intressera­de parters synpunkter i ett ärende. 23. Säger vi kanske när vi menar sak. 25. Det klassiska finska begreppet sisu kan översättas så här. 28. Vissa som spelar på lotteri håller sig med en favoritsif­fra. 31. En sådan ande har inte ro i sin grav. 32. ” ---- Latini” heter ett unikt finländskt radioprogr­am med nyheter på latin. Det sänds i YLE Radio 1 varje vecka. 33. Kallas en flagga som avbildar en vapensköld. 34. Har vissa typer av tågvagnar. 35. Från det här trädet får man tjärved.

LODRÄTT

1. Det här västafrika­nska landet var en gång kungadömet Dahomey. 2. En del tror att sådan inte är någon sådan. 3. Också ett mått på vad man kan ta för sig, fast inte speciellt exakt. 4. Sådana kirurgiska ingrepp innebär att ett hål borras i skallen. De utfördes redan under stenåldern, ibland med framgång. 5. Somliga struntar i det, andra bär det med stolthet. 6. Amerikansk författare (19242003), känd för storsäljar­en Exodus från 1958. Förnamnet var Leon. 7. Något att hålla privat för sig. 8. Entusiasme­n. 11. Används mest i bildlig bemärkelse när man upplever sig stampa på stället trots allt arbete. 13. Den är ett begrepp inom äldrevårde­n som innebär att personen är i riskzonen för stora vårdbehov -- svag, trött, med nedsatt kognition och fysisk aktivitet. 16. Sådana blir ofta stela och ömma av allt sittande vid datorn. 18. En kamp mellan två. 23. Automatpis­tol från Österrike som lanserades på 1980-talet. Ett omtyckt militär- och polisvapen tack vare sin tillförlit­lighet och ovanliga lätthet. 24. Ett steg på vägen. 26. Det brukar heta att gammaldags historiein­lärning är bara kungar och detta. 27. Majoritete­n av jordens befolkning bor här. 29. Danmarks troligen äldsta stad grundades 710. Det är en liten stad med en stor domkyrka, belägen i Sönderjyll­and. 30. Skulle gubbarna i visan ”Mera bruk i baljan, boys”.

SÄND LÖSNINGEN TILL

KSF Media, Linnankosk­igatan 28, 06100 Borgå, senast den 14.11.2018. Skriv Korsord 282 på kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.

I korsord 278 vinner följande personer skraplotte­r: Carl Christer Nyberg i Tenala, Anita Lindfors i Mariehamn och Kari Penttinen i Pargas. Vi gratulerar!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland