Hufvudstadsbladet

Petra Olli – nu är hon bäst i världen

Petra Olli vann VM-guld i efter stor dramatik i finalen i Budapest. – Det känns otroligt, säger hon.

- HBL-SPT / AMANDA MANNSTRÖM

Petra Olli är Finlands första kvinnliga världsmäst­are i brottning. Det stod klart efter ett märkligt slut på finalen där både Olli och Kanadas Danielle Lappage trodde att de vunnit VM-guld i 65-kilosklass­en. Guldet är Finlands första sedan Marko YliHannuks­elas seger 1997.

Lappage, känd för sin aggressiva stil, började med att ta en varning. Matchen fick en seg start och Olli fick den första passivitet­svarningen. Lappage lyckades ta ytterligar­e två poäng innan Olli lyckades knipa två poäng under den första rondens sista sekunder.

I andra ronden tog Lappage en andra varning och Olli gick därmed upp i ledning. Med en dryg minut kvar såg det redan mycket lovande ut men spänningen blev olidlig när Olli fick sin andra passivitet­svarning och Lappage i samma veva tog ytterligar­e två poäng. I den sista sekunden såg det plötsligt ut att sluta illa när det såg ut som om Ollis tränare hade utmanat domslutet. Det hade betytt en extra poäng till Lappage och vinst.

Till slut stod det ändå klart vem som skulle få guld och Olli brast ut i tårar.

Dramatiskt avgörande

– Det tänkte bli lite spännande. Så här är det när man inte kan annat än att brottas och inte känner till reglerna, säger Olli till Yle Urheilu.

– 5 minuter och 55 sekunder gick helt ok. Under de sista 5 sekunderna tänkte höfterna braka. Jag skänkte bort några poäng, men jag hade ännu råd med det.

Ollis VM-guld var det första för Finland sedan 1997. Hon är också Finlands första kvinnliga VM-guldmedalj­ör.

– Det var på tiden. Våra unga pojkar har brottats VM-guld, men det var på tiden att få en ny världsmäst­are i seniorklas­s, säger Olli.

– Det känns otroligt.

Medaljrik karriär

Redan i tisdags stod det klart att Petra Olli kommer att ta karriärens andra VM-medalj. Olli segrade över Japans Ayana Gempei efter en mycket dramatisk semifinal som avgjordes under matchens allra sista sekunder. Olli lyckades med den ovanliga delikatess­en att knipa fyra poäng för ett kast.

Olli tog sig till VM-final för första gången för tre år sedan i Las Vegas. Då blev det silver i 57-kilosklass­en. I fjol tvingades hon avstå från att delta i VM i Paris på grund av en knäskada. 24-åringen har dessutom tagit två EM-guld och ett EM-brons under sin karriär.

Att hon nu tagit tillbaka sin plats på den absoluta världstopp­en smakar bra efter år av rehabilite­ring och stenhårt arbete. Medaljen blev dessutom en fin present till Ollis pappa som firade sin födelsedag i går.

OS i Tokyo 2020 närmar sig med stormsteg men några OS-platser delades inte ut i Budapest. Förhoppnin­gsvis håller den goda formen i sig fram till VM om ett år där det klarnar vem som får ta plats på Tokyos matta.

I Tokyo får Olli dessutom återvända till den egna 62-kilosklass­en.

 ?? Foto: LEHtiKUVa -aFP/LaSzLo BoNa ??
Foto: LEHtiKUVa -aFP/LaSzLo BoNa
 ?? Foto: Lehtikuva/attiLa kiSbenedek ?? Petra Olli firade VM-guld i Budapest.
Foto: Lehtikuva/attiLa kiSbenedek Petra Olli firade VM-guld i Budapest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland