Hufvudstadsbladet

Aalto slutar som ordförande

De grönas partiordfö­rande Touko Aalto meddelar att han avgår från posten på grund av hälsoskäl. Han insjuknade i depression redan för ett år sedan. Ny ordförande som ska lotsa partiet i riksdagsva­lskampanje­n väljs om knappt två veckor.

-

– Jag behöver mer tid för att tillfriskn­a. De gröna behöver i sin tur en ordförande som kan leda partiet mot val här och nu.

Så låter det när Touko Aalto meddelar att han lämnar posten som ordförande för De gröna. Han har varit sjukskrive­n från september och berättar att han lidit av depression sedan i fjol.

Partiet ska nu välja ny ordförande med mycket snabb tidtabell. Namn från den inre partikrets­en förekommer i spekulatio­nerna.

Touko Aalto har varit sjukskrive­n sedan mitten av september på grund av utmattning – en sjukledigh­et som har förlängts en gång till mitten av november.

Osäkerhete­n kring om och när han återvänder har varit stor, och spekulatio­ner kring hans förmåga att leda partiets arbete inför riksdagsva­let i april har varit många. På onsdagen kom han med besked.

– Jag behöver mer tid för att tillfriskn­a. De gröna behöver i sin tur en ordförande som kan leda partiet mot val här och nu, låter den hälsning från Aalto som partisekre­terare Lasse Miettinen läser upp på en hastigt inkallad presskonfe­rens.

I sitt uttalande uppger Aalto att han insjuknade i depression för ett år sedan.

– Jag gjorde mitt allt men sjukdomen framsked och utmattning­en tog min arbetsförm­åga.

Miettinen säger att partiet upp- skattar partiledar­ens mod att ta upp en så personlig sak, och utifrån det fatta det beslut ”han ser som det rätta”.

– Vi hoppas att Toukos exempel uppmuntrar fler att erkänna gränsen för sin ork och söka hjälp i tid.

Partiledni­ngen blev informerad om Aaltos beslut på tisdagskvä­llen enligt Miettinen.

Aalto, 34 år, valdes till partiordfö­rande för De gröna i juni 2017. Under hans tid vid rodret har partiets väljarstöd sjunkit betydligt.

På ett år har gallupsiff­rorna rasat från rekordhöga 17,5 procent till 12 procent i den senaste mätning som Helsingin Sanomat har låtit göra och som publicerad­es tidigare i månaden. Enligt Yles mätning från oktober är stödet 11,6 procent.

I det förra riksdagsva­let, 2015, fick partiet 8,5 procent av rösterna. ett extra möte den 3 november för att välja ny ordförande. Maria Ohisalo är vice ordförande och har vikarierat Aalto under sjukskrivn­ingen. Hon meddelar att hon inte i det här skedet kommentera­r sina framtidspl­aner. Ohisalo är inte riksdagsle­damot.

Den tidigare partiordfö­randen Ville Niinistö är också ett namn som lyfts upp i spekulatio­nerna. Han ledde partiet i sex år, vilket är tre perioder och det maximala antalet enligt De grönas regler. De gröna är det enda parti i Finland som har en sådan begränsnin­g. Det var Niinistö som Aalto ersatte. Enligt partiets stadgar finns det enligt Lasse Miettinen inget som hindrar att Niinistö väljs till ordförande mitt i en period, vilket är fallet nu. Vid De grönas partikongr­ess före midsommar hålls enligt reglerna hur som helst ett ordförande­val.

Niinistö meddelar även han, till Yle, att det är för tidigt att ta ställning till hur han tänker agera. På Facebook skriver han att ”många ögon var fuktiga när vi med tungt sinne tog emot beskedet och Toukos motivering­ar”.

På kongressen då Touko Aalto valdes kom riksdagsle­damoten Emma Kari på andra plats. Hon skriver på Facebook ”att hon inte hade önskat att det går så här” med hänvisning till Aaltos avgång men säger inget mer om sina egna planer.

Partisekre­terare Miettinen säger att han inte i det här skedet vill spekulera om ordförande­kandidater.

– Nyheten lägger sordin över oss för en stund nu.

På frågan om det är arbetsbörd­an eller andra orsaker som lett till Aaltos sjukdom, svarar Lasse Miettinen att han inte kan kommentera annat än att Aalto själv berättat att han insjuknat i depression och det i fjol.

Har ni stött er ordförande tillräckli­gt? – Vi kommer helt säkert på att fundera på, när vi har en ny ordförande vald, hur vi på bästa sätt ännu bättre kan organisera allt möjligt stöd både till personen och till alla dem som verkar under press från offentligh­eten, säger Lasse Miettinen till HBL.

Han säger att det nu är en möjlighet för både partiet och samhället i stort att diskutera frågor om utbrändhet och stress.

Det är bara ett halvår till riksdagsva­let. Hur kommer ni att tackla det? – Beställnin­gen finns där hela tiden bland väljarna. Folk vill ha gröna värderinga­r och den politik som vi kämpar för. Det är inte hänger inte på enskilda personer eller en enskild ledare utan beställnin­gen gäller värderinga­rna.

Miettinen bedyrar att valförbere­delserna har framskridi­t som vanligt trots sjukskrivn­ingen som Aalto önskat.

 ?? STIG
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO ?? – Jag gjorde mitt allt men sjukdomen■ framsked och utmattning­en tog min arbetsförm­åga, skriver Touko Aalto i en hälsning där han meddelar om sin avgång.
STIG FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO – Jag gjorde mitt allt men sjukdomen■ framsked och utmattning­en tog min arbetsförm­åga, skriver Touko Aalto i en hälsning där han meddelar om sin avgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland