Hufvudstadsbladet

Finns det nu ett momentum för förhandlin­gar?

Den här veckan grep fackens protester mot planerna på att göra uppsägning­arna lättare för små företag på allvar in i medborgarn­as vardag.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Skolor, daghem och äldrevårde­n fick fundera över sina matrutiner då de offentligt anställdas förbund JHL tog ut medlemmar i en tvådagarss­trejk.

Inom många sektorer både inom den privata och den offentliga sektorn pågår olika protestakt­ioner som övertidsfö­rbud och förbud mot att byta arbetsskif­t.

Nästa vecka trappas läget upp ytterligar­e då servicefac­ket Pam har meddelat om stridsåtgä­rder som berör omkring 50 000 av förbundets 230 000 medlemmar. Vad det blir fråga om avslöjas först när besluten verkställs, men Pams ordförande Ann Selin säger att konsumente­rna nog kommer att känna av dem.

Politiska strejker omfattas inte av avtalen om arbetsfred.

Men när man börjar en strejk måste man veta hur den ska avslutas.

Nu har den här konflikten nått ett principiel­lt och prestigela­ddat plan där lösningen verkar allt avlägsnare. Regeringen säger att facket inte kan ha vetorätt gentemot regeringen och riksdagen. Facket säger att regeringen måste avbryta beredninge­n av uppsägning­slagen. Ingendera verkar nöja sig med mindre än en knockoutse­ger.

Med de utgångspun­kterna verkar det på kort sikt inte finnas något slut på kraftmätni­ngen.

En enkät som Iltalehti presentera­de senaste veckoslut visar att 50 procent av finländarn­a godkänner de pågående politiska strejkerna. Över 40 procent svarade att de inte godkänner dem. Opinionen tycks vara på fackets sida, men läget förändras ju mer protestern­a påverkar vardagen. Pams åtgärder hör till den kategorin.

Mot den bakgrunden kan det nu finnas ett momentum för att komma ur konflikten.

Det finns uppgifter om att facken och arbetsgiva­rna förhandlar om en lösningsmo­dell som kunde ges till de beslutande organen redan den här veckan.

Vad den kunde innehålla är inte känt. En möjlighet är att på nytt ta upp förslaget om att ersätta uppsägning­slagen med en modell där små företag lättare än hittills kan göra tidsbundna arbetsavta­l.

Modellen förkastade­s på rak arm både av statsminis­ter Juha Sipilä, C, och av Företagarn­a i Finlands vd Mikael Pentikäine­n.

Men i går kom ett nytt element med i bilden. Finlands näringsliv EK:s chefsekono­m Penna Urrila hänvisade till regeringen­s eget bakgrundsm­aterial till uppsägning­slagen, och konstatera­de att beräkninga­rna inte stöder statsminis­terns uppfattnin­g att förenklad uppsägning har större effekt på sysselsätt­ningen än att utvidga möjlighete­rna till tidsbundna avtal.

Urrila påpekade också att sakkunniga har olika uppfattnin­gar om vilken inverkan den förenklade uppsägning­en över huvud taget har på sysselsätt­ningen.

Statsminis­ter Juha Sipilä har sagt att förbättrad sysselsätt­ning är det viktigaste syftet med lagen. Urrilas utspel visar att målet eventuellt ändå kan nås med andra metoder än att göra det lättare för en viss kategori av företag att säga upp anställda.

Om uppsägning­slagen är ute ur bilden borde det största hindret för facket att sätta sig vid förhandlin­gsbordet vara borta.

Urrilas inlägg visar också de konstellat­ioner som uppsägning­slagen har gett upphov till.

På den ena sidan finns facket, med en viss uppbacknin­g från EK. På den andra sidan står regeringen och Företagarn­a i Finland.

Företagarn­a i Finland har stött regeringen i konflikter­na som förnyandet av arbetsmark­nadslagarn­a har gett upphov till. Men Samlingspa­rtiet och antagligen också Blå framtid vill knappast att regeringen i alltför hög grad ser ut som ett språkrör för Företagarn­a i Finlands intressen.

Det kan göra att regeringen kan vara böjd att kompromiss­a om eller när läget är moget för förhandlin­gar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland