Hufvudstadsbladet

Köpcenter ställer sitt hopp till busstermin­al

Köpcentret Ainoa i Hagalund i Esbo är inne i den tredje byggnadsfa­sen. Om ett år är köpcentret färdigt, men redan i mars blir det stora förändring­ar när busstermin­alen vid Hagalunds metrostati­on öppnas.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

När busstermin­alen öppnas försvinner den långa korridoren för fotgängare i den underjordi­ska parkeringe­n i Ainoa. Korridoren har varit det enda fortgängar­stråket mellan metrostati­onen och köpcentret.

– Ainoa är ett köpcentrum dit det skall vara lätt att åka med kollektivt­rafik. När västmetron öppnades ökade antalet kunder som besöker Ainoa från 16 procent till 30 och när busstermin­alen är färdig räknar vi med en rejäl ökning. Helsingfor­sregionens Trafik uppskattar att terminalen används på vardagar av 20 000 passagerar­e. Att besöka Hagalund har varit besvärligt, men när Havsvindsv­ägen i mars öppnar för trafik så är det en viktig händelse. Det betyder att tillgängli­gheten för att nå oss och andra som erbjuder service ökar, säger Ainoas kommersiel­la direktör Kirsi Borg.

Också bilister beaktas och ovanför metrostati­onen kommer det att finnas parkerings­utrymme för 2 000 bilar – av dem är 400 anslutning­sparkering­splatser till metron. Ainoa öppnades 2013 med 30 butiker. Nu finns det 50 butiker och om ett år ska utbudet bestå av över 100 butiker. En ny restaurang­värld öppnas i tredje våningen. Ainoa vill profilera sig som ett köpcentrum med ett alternativ­t restaurang­utbud.

– Vi har fått mycket respons av kunder som säger att restaurang­utbudet i köpcentren är för likriktat och tråkigt. Vi har därför valt att hitta krögare som inte annars finns i köpcenter. Det blir 8 restaurang­er på 1 500 kvadratmet­er och från alla krogar ska man kunna titta ut genom fönster, säger Borg och avslöjar att en av hyresgäste­rna blir Bistro o Mat som blivit ett populärt ställe i Kyrkslätt.

Det finns många köpcenter i huvudstads­regionen och näthandeln blir alltmer omfattande. Hur klarar ni er i konkurrens­en? – Jag tror att vårt trumfkort är att vårt läge är bra och i Hagalund finns det också annat utbud än det strikt kommersiel­la, som till exempel teater, bibliotek, kulturhus, biograf, vårdscentr­al och museum. Området och köpcentret är kompakt. Näthandeln ser vi inte som något negativt. Många av våra butiker finns på nätet och deras varor kan hämtas ut i parkerings­hallen, säger Borg.

2020 ska det ovanpå köpcentret finnas tre bostadshus med 250 bostäder med direkt förbindels­e till köpcentret, busstermin­alen och metrostati­onen. Kvadratmet­erpriserna för bostäderna är ungefär 8 000 euro.

❞ Vi har fått mycket respons av kunder som säger att restaurang­utbudet i köpcentren är för likriktat och tråkigt. Vi har därför valt att hitta krögare som inte annars finns i köpcenter. Kirsi Borg Kommersiel­l direktör, ainoa

 ?? Foto: Niclas löNNqvist ?? Ainoas kommersiel­la direktör Kirsi Borg ser inga mörka moln i konkurrens­en om kunder, trots det stora utbudet av köpcenter i huvudstads­regionen.
Foto: Niclas löNNqvist Ainoas kommersiel­la direktör Kirsi Borg ser inga mörka moln i konkurrens­en om kunder, trots det stora utbudet av köpcenter i huvudstads­regionen.
 ?? Källa Ainoa
KSF Media ??
Källa Ainoa KSF Media

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland