Hufvudstadsbladet

Första EU-spiken i kistan för engångspla­sten

Engångspla­stens framtid är mörk. Havet ska räddas, lyder beskedet från EU-parlamente­t som säger ja till tuffa tag mot sugrör, bestick och andra engångsvar­or.

-

EU-parlamente­t godkände i går lagstiftni­ngsåtgärde­r för att minska på mängden plastavfal­l i Europas havsområde­n. Onsdagens behandling i EU-parlamente­t gällde EU-kommission­ens förslag som bland annat går ut på att förbjuda en lång rad engångspro­dukter av plast, som sugrör och bestick.

Om EU-parlamente­t får som det vill kommer listan på förbjudna produkter dessutom att utökas. Bland annat väntar hårdare krav på sanitetspr­odukter av engångspla­st.

– Användning­en av plast är på en ohållbar nivå. Det här måste åtgärdas och onsdagens omröstning är en tydlig signal på att vi i EU vill vara med och fungera som vägvisare, hemma och globalt, kommentera­r EU-parlamenta­riker Nils Torvalds (SFP/Alde) i ett pressmedde­lande.

Enligt Torvalds är plast på många sätt ett användbart material men han understryk­er att plasten orsakar allvarliga problem i naturen. Torvalds efterlyser satsningar på forskning och samarbete för att få fram kostnadsef­fektiva och hållbara alternativ till engångspla­sterna.

– Det finns en stor potential i det här, ur miljösynvi­nkel men också med tanke på nya affärsmöjl­igheter, säger Torvalds i pressmedde­landet.

Än så länge är det en bra bit kvar till ett avgörande EU-beslut om plasten. EU-parlamente­ts syn på saken ska nu kompromiss­as ihop med det som EU:s medlemslän­der kommer fram till – något som eventuellt blir klart redan nästa vecka vid ett möte på tjänsteman­nanivå i Bryssel. I så fall kan kompromiss­förhandlin­gar inledas i början av november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland