Hufvudstadsbladet

Våra folkvalda

-

Samhällsfr­ågor och politik hör till mina stora passioner. Även om min egen infallsvin­kel oftast är rättslig, finner jag det demokratis­ka samtalet oerhört viktigt. Således hyser jag även stor respekt för de folkvalda. Människor som är redo att axla uppdrag i demokratin­s tjänst är värda vår erkänsla.

Men det kommer stunder då tron på politikern­as vilja att jobba för det gemensamma bästa sätts på prov. I allmänhet sker detta före val. När valperiode­n löper mot sitt slut förvandlas partierna till valorganis­ationer med ett givet mål: att vinna valet. De enskilda politikern­a vet likaväl att utan valframgån­g saknar de en väsentlig plattform för sina visioner.

Då visar politiken sin brutala sida. Den interna kampen inom partierna är tuff. Kandidater­na tävlar om synlighet, kampanjfin­ansiering och partiets stöd i övrigt. Stämningen inför val är inte enbart mysig. Fast kandidater­na klarar av att spela rent kan man inte vara säker på att stödtruppe­rna gör det. När konkurrens­en är stenhård är det förstås mänskligt att tänka på sig själv. I stridens hetta förlorar man dock lätt sitt förtroende­kapital. Utan det är man vingklippt som politiker. De flesta framgångsr­ika politiker känneteckn­as nämligen av en förmåga att spela för laget.

Vid sidan av den interna tävlingen ska kandidater­na alltså ta hem segern för sitt parti. Alla partier med självrespe­kt vill vinna. Därmed måste de positioner­a sig klokt i fråga om ärenden som är viktiga för väljarna. Valmanifes­t ska erbjuda oss komprimera­de budskap, gärna i form av träffande slogans som fungerar bra i marknadsfö­ringen. Allt detta är nödvändigt för att vi får veta hurdan framtid de olika partierna vill jobba för. Samtidigt har valbudskap en tendens att lova enkla lösningar på komplexa problem. Rösta på oss så fixar vi arbetslösh­et, klimatförä­ndring, barnfattig­dom.

Fast valfebern stiger måste de nuvarande folkvalda jobba för fullt för att slutföra sina centrala projekt. Ju närmare valet kommer, desto mer börjar valkampanj­en ta över debatterna. Sansade parlamenta­riska diskussion­er om enskilda lagförslag förvandlas till strategisk­a kraftmätni­ngar. Konstrukti­va argument får ge vika för förenklad valpropaga­nda.

Vissa pågående dispyter visar att vi dessvärre redan har nått detta stadium. Ett aktuellt exempel utgörs av den hätska debatten om arbetslive­ts utmaningar. Strävan efter lösningar verkar vara bortblåst. Det civilisera­de samtalet har ersatts av en arrogant vi vet bäst-mentalitet. Det krävs en djup tilltro till det demokratis­ka systemet för att orka följa med den politiska diskussion­en just nu.

När kampen om rösterna intensifie­ras kan det hjälpa om man minns att tumulten förmodlige­n är övergående. Kakofonin av tvära åsikter, tomma löften och fega påhopp mot rivaler minskar i sinom tid. Vi väljare borde kanske visa våra politiker bättre förståelse. Valtider är krävande. Vi kunde ta de retoriska överdrifte­rna med en nypa salt. Det är ju trots allt fantastisk­t att de sätter sig själva på spel och ställer upp i val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland