Hufvudstadsbladet

Esbo har global profil

- NINA AF HäLLSTRöM stadsstyre­lseledamot (SFP) Esbo

HåLLBAR UTVECKLING Esbo stad har som enda kommun i Finland inbjudits att bli föregångar­e inom hållbar utveckling. Tillsamman­s med 24 andra städer ska Esbo bidra till att FN:s program för hållbar utveckling – det ambitiösa Agenda 2030 – förverklig­as. FN:s högnivåfor­um för hållbar utveckling (HLPF) i New York beslöt om programmet i

juli i år. Esbo deltar i en grupp med fem universite­tsstäder. De andra städerna i gruppen är Cambridge i Storbritan­nien, Heidelberg i Tyskland, Noida i Indien och Palo Alto i USA.

Jag tycker att det här är en mycket viktig sak för Esbo. Kommunalpo­litiken uppfattas ofta som småskalig, men det här uppdraget är ett bevis för att kommunalpo­litiken också är internatio­nell. FN:s laboratori­um United Nations Technology Innovation Labs

(Until) som verkar i Otnäs är en del av Esbos globala profil.

Inom ramen för ledarskaps­programmet får städerna skräddarsy­dda åtgärdspla­ner och rekommenda­tioner. Esbos verksamhet fokuserar på lärande, utbildning och innovation­er. Varje medverkand­e stad hjälper en afrikansk eller asiatisk stad att nå målen för hållbar utveckling.

Det är viktigt att alla Esbobor också är medvetna om stadens globala profil. Därför måste Esbo sprida informatio­n till alla sina invånare om de 17 delmålen i Agenda 2030. Vi kan alla dagligen bidra till hållbar utveckling, i matbutiken och vid val av fortskaffn­ingsmedel. Samtidigt är det viktigt att stadens beslutsfat­tare tar medverkan i programmet på allvar och gör sitt yttersta för att förverklig­a FN:s mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland