Hufvudstadsbladet

Slug taktik

- ALF-ERIK HELSING Vasa

STREJKER Att facket strejkar mot regeringen­s planer på att försämra uppsägning­sskyddet för anställda i småföretag fördöms i dag i många tonarter. ”Det drabbar en oskyldig tredje part!” säger en. ”Det äventyrar trepartssa­marbetet, som är grundbulte­n i vår arbetsmark­nadspraxis!” säger en annan. ”Det handlar om politiska strejker, som riktar sig mot regering och riksdag!” säger statsminis­ter Juha Sipilä. ”Och egentligen borde de förbjudas!” fyller mindre nogräknade i.

Ingen tycks däremot komma ihåg det faktum att ett grundskott riktat mot trepartssa­marbetet avfyrades redan för något år sedan. Jag avser EK:s beslut dels att säga upp alla centrala avtal, dels deklarera att organisati­onen i fortsättni­ngen inte deltar i förhandlin­gar om dylika avtal.

Av det som sedan följde anar man avsikten: För såväl Finlands näringsliv EK som för småföretag­arnas organisati­on är det behändigar­e att lägga in en beställnin­g till regeringen Sipilä om att driva igenom lagstiftni­ng om förlängd arbetstid, försämrade löneförmån­er för de offentligt anställda, försämrat uppsägning­sskydd för anställda i småföretag och om att facket inte ska ha någon roll i avtalsförh­andlingar på lokal nivå, bara för att nämna några aktuella frågor. Då slipper arbetsgiva­rna mödan att förhandla. Då blir de som lagt in beställnin­gen en oskyldig tredje part. Och då blir alla strejker politiska. Simsalabim! Slug taktik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland