Hufvudstadsbladet

Finland pressade Tjeckien – väntad förlust i kvalstarte­n

Finland visade att man kan utmana topplag trots att man kom till spel med kraftigt decimerat lag. EM-sexan Tjeckien vann till slut med fyra måls marginal.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Finland inledde EM-kvalet med en knapp förlust mot Tjeckien då lagen möttes i Plzen på onsdagen.

Tjeckien förde matchen största delen av tiden och klarade av att hålla gästerna på tryggt avstånd hela matchen trots att det sargade finländska laget vid några tillfällen i slutet av matchen kom upp till bara tvåmåls underläge.

Finland kom till spel utan många nyckelspel­are då bland annat storstjärn­an Nico Rönnberg saknades på grund av skada. Inte heller Richard Sundberg, Tuomas Laitinen, Roni Syrjälä, André Udd eller Theo Westerlund kunde spela på grund av skada.

Ändå klarade det finländska laget att hålla rätt jämna steg med EMsexan Tjeckien bådar gott för kvalet som varit landslaget­s stora mål sedan Kaj Kekki tog över som tränare sommaren 2015.

Speciellt kvalsystem

Kvalet till EM 2020, som körde i gång på onsdagen, är rätt märkligt. I bästa – eller värsta – fall kan ett lag ta sig till EM-slutspelet utan att ta en enda seger i hela kvalet.

Kvalet spelas i åtta grupper med fyra lag var och 20 av 32 deltagande lag tar sig till EM. Gruppettor­na och -tvåorna kvalificer­ar sig direkt för det delade EM-slutspelet i Österrike, Norge och Sverige. Också de tre främsta grupptreor­na tar sig till EM. Grupptreor­nas rangordnin­g bestäms av hur de spelat i sina respektive grupper mot gruppettor­na och -tvåorna.

Det betyder att ett lag kan ta sig till EM med bara två poäng på sex kvalmatche­r om det i minst fyra andra grupper också spelas så att gruppettor­na och -tvåorna slår -treorna och fyrorna medan grupp- treorna och -fyrorna delar på poängen.

I praktiken betyder det att ett lag som spelat två oavgjorda matcher och förlorat fyra eller vunnit en match och förlorat fem i kvalet kan kvalificer­a sig för EM-slutspelet.

Regerande mästarna Spanien och värdnation­erna Sverige, Norge och Österrike är redan klara för EM. De övriga 20 platserna står på spel i EMkvalet.

Med tanke på förutsättn­ingarna i kvalet var Finlands förlust med fyra måls marginal i öppningsma­tchen mot Tjeckien långt från en katastrof.

 ?? Foto: FSC Media ?? Kaj Kekkis landslag förlorade kvalinledn­ingen mot Tjeckien med 27–31
Foto: FSC Media Kaj Kekkis landslag förlorade kvalinledn­ingen mot Tjeckien med 27–31

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland