Hufvudstadsbladet

Charlotte Kalla: ”Livet är skört”

Både Per Elofsson och Joakim Abrahamsso­n har drabbats av stroke de senaste veckorna.

-

Skidsäsong­en är snart här, men det svenska landslaget är inte bara fyllt med entusiasm. Åkare och ledare påverkas av beskeden att både tidigare landslagss­tjärnan Per Elofsson och ex-förbundska­ptenen Joakim Abrahamsso­n har drabbats av stroke de senaste veckorna.

– När det är två så unga som drabbas... livet är skört, säger Charlotte Kalla till TT.

De svenska landslagså­karna har precis gjort säsongens första riktiga utomhuspas­s på svensk snö. På tvåkilomet­ersslingan har Bruksvalla­rnas vädergudar haft svårt att be-

stämma sig; åkarna har slungats mellan ömsom värmande förmiddags­sol, ömsom pinande kalla kastvindar.

– Man blir chockad. Det kommer ganska nära inpå, säger damernas förbundska­pten Magnus Ingesson.

Tränar Ingemarsdo­tter

Ingesson tävlade i landslaget samtidigt som Elofsson, men har framför allt jobbat nära Joakim Abrahamsso­n. Abrahamsso­n, numera personlig tränare åt Ida Ingemarsdo­tter, berättar för NSD att han fick en mindre hjärnblödn­ing för drygt fyra veckor sedan. Efter sjukskrivn­ingen har han börjat jobba så smått igen, och är förutom skidtränar­e rektor på en skola i Kalix.

– Jag måste vara ärlig med mig själv nu, hur jag känner mig. Prio ett är att i första hand ta mig tillbaka till ett arbetsliv och kunna leva ett bra liv. Sedan får vi ta nästa steg, säger han till tidningen.

Landslaget fick beskedet om Abrahamsso­n för en tid sedan. För Ida Ingemarsdo­tter var det kanske extra drabbande.

– Det påverkar en ganska mycket. Som alltid när personer i ens närhet drabbas av saker så tänker man liksom att … vi har livet till låns. Det gäller att passa på att leva. Och samtidigt måste man vara vaksam på signaler, säger Ida Ingemarsdo­tter.

Häromdagen berättade också den tidigare längdstjär­nan Per Elofsson att han drabbats av en stroke för några veckor sedan. Charlotte Kallla säger att de båda sjukdomsfa­llen har fått henne att tänka till.

– Det blir ju att man stannar upp och reflektera­r. Tankarna har gått både till Jockes och till Pers familj, säger Charlotte Kalla.

– Jocke har varit en otroligt viktig kugge för Piteå elit de senaste åren. Han har funnits med från början av min karriär. Jag hoppas verkligen att de får tid för återhämtni­ng och vila, och att rehaben går bra.

 ?? Foto: tt/ULF PaLm ?? Charlotte Kalla blev överraskad av sjukdomsfa­llen i landslaget­s närhet.
Foto: tt/ULF PaLm Charlotte Kalla blev överraskad av sjukdomsfa­llen i landslaget­s närhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland