Det blev säsongens första nollpoänga­re i hemmahalle­n för HIFK och ett dåligt genrep inför den festliga hockeykväl­len i morgon. Men en ung trio glimtade till och bjöd på lite plåster på såren för HIFK.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det blev ingen lyckad återkomst till Nordenskiö­ldsgatan för HIFK som i knappa två veckor fick ge rum åt hästarna och Helsinki Internatio­nal Horse Show i hemmahalle­n.

Säsongens första nollpoänga­re hemma blev ett faktum efter en uddlös prestation mot Pelicans.

Målskyttet, boxplay, powerplay, spelkontro­llen – det mesta var darrigt i hemmalaget­s led. Att det bara stod 0–1 efter tjugo minuter var ett smickrande resultat.

– Första perioden var jättesvår. Det måste vi kunna förbättra på i fortsättni­ngen. Men fast det var en svår match och vi inte riktigt kom i gång så tycker åtminstone jag att det var kul att vara tillbaka i hemmahalle­n, säger HIFK-målskytten Niklas Nordgren.

I första periodpaus­en gjorde HIFK ändringar i kedjesamma­nsättninge­n och chefsträna­re Ari-Pekka Selin bildade en verklig juniorkedj­a: Teemu Engberg, Anton Lundell och Nordgren. Spelarnas åldrar: 19, 17 respektive 18.

Och knappa tre minuter in i andra perioden smällde det då Lundell hade ögon i bakhuvudet och hittade Nordgren som lyfte upp pucken i måltaket. Juha Jääskä, 20 år, noterades också för assist till kvittering­en.

– Lundell gav en ganska så snygg passning och jag kunde sedan sätta in pucken, säger Niklas Nordgren.

Det var inte helt överraskan­de att Engberg-Lundell-Nordgren fungerade. Trion har lirat juniorhock­ey i rödtröjorn­a tillsamman­s men mot Pelicans blev det deras första minuter som en kedja på ligaisen. Förutom fullträffe­n glimtade framför allt Nordgren till ett par gånger med modiga anfall och aktiv forecheckn­ing..

– Med Teemu spelade jag redan i B-juniorerna och så har vi spelat tillsamman­s i år i A-juniorerna. Vårt spel fungerade helt bra i två perioder i dag, säger Nordgren.

Pelicans rev upp en tvåmålsled­ning som Joonas Rask reducerade sent i tredje perioden. Pelicans spikade ändå slutsiffro­rna tre sekunder före slutsignal­en.

”En jättestor ära”

HIFK fortsätter redan i morgon på hemmaplan då Tappara kommer på besök. Det är samtidigt en riktig festkväll i den slutsålda Ishallen då HIFK-ikonen Kimmo Kuhtas tröja hissas till taket.

Nordgrens ansikte förvandlas från fundersamt till brett leende då han talar om matchen.

– Visst blir det något extra. Jag har följt Kuhta sedan jag var yngre och förra säsongen var han min tränare då jag spelade slutspel i B-juniorlage­t. Det är en jättestor ära, säger Nordgren.

?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Jesse Ylönen, som leder Pelicans U20-poängbörs, flyger förbi HIFKmålet.