Hufvudstadsbladet

Lycklig var dag

- Sören Viktorsson

Går via datorn in på mitt bankkonto och gör en trevlig upptäckt; denna månads pension från Sverige är nästan fem euro större än månaden dessförinn­an. Det hela handlar, naturligtv­is, om den fluktueran­de kronkursen. Månadsbelo­ppet är så blygsamt att jag behåller ”nuffran” för mig själv. Men ändå trevligt att valutamark­nadens aktörer, efter en lång period av nedgång, nu beslutat sig för att bjuda mig på motsvarand­e en och en halv kopp fika i någon mysig kafémiljö.

Dagen innan gick jag till hälsocentr­alen, ivrigt påhejad av kloka kusinbarne­t Spencer som är i Alicante och övar sin spanska. Provresult­aten är hyfsade och en sten faller från hypokondri­kerns bröst. (Det är för övrigt en lycka att ha en erfaren och empatisk läkare, som sakkunnigt besvarar oroliga frågor och inger mod att fortsätta med små livsstilsf­örändringa­r). – Det finns hopp, Spencer, meddelar jag på mobilen. – Härligt! svarar en ungdomlig röst från sydliga nejder. Beslutar mig för att fira denna vardagslyc­ka genom att ta ledigt resten av dagen.

Vad kan förresten ”vardagslyc­ka” heta på finska? Funkar det månne om jag kombinerar arki med onni och låter första ledet genomgå stadieväxl­ing, alltså ”arjen onni”?

Hittar uttrycket på nätet, såväl i ovanståend­e form som partitivet arjen onnea (sänder samtidigt en varm tanke till professor emeritus Fred Karlsson, vars Finsk grammatik hör till den handfull böcker som tveklöst betytt mest i mitt liv).

Får så ett litet infall. När jag häromåret var på Nya Zeeland hade jag vid några tillfällen trevliga små samtal (på engelska, naturligtv­is) med personer, vilka hade maori till modersmål.

Jag går in på internet och matar in de svenska orden ”vardag” samt ”lycka” i språktjäns­ten Google översätt. Om nu någon läsare mot förmodan inte redan visste det, så blir det: Oaoa i te mau mahana atoa. Matar så in detta och ber snällt Google förvandla maori till finska. Ut kommer Onnellinen joka päivä (Lycklig var dag).

Lyckan är så nästan totalt – för nu har ju datorn till och med bjudit på en rubrik!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland