Hufvudstadsbladet

Sitt varsågod!

Vanligen är vi ett artigt belevat folk. Men det finns undantag.

- MARITA GRANROTH Nyhetschef

”Jag ’ursäktar’ dem med att de kommer från en kultur där det hör till att man stiger upp och ger plats för äldre. När det händer tackar jag och tar emot men jag muttrar inombords. Så gammal är jag väl ändå inte… Och känner mig aningen förolämpad.”

På senare tid har debatten om att nia eller dua varit aktuell. Ursprunget ligger i den doktorsavh­andling som språkvårda­ren Maria Fremer har skrivit och som ska godkännas i höst. Kommentare­rna på den artikeln och den lilla enkät HBL gjorde i samband med artikeln visar att det där med hyfs och pli inte är lätt.

Min egen inställnin­g är något ambivalent, men håller en hacka för att de allra flesta i dag ska tåla och klara av att bli duade. Men visst förfaller jag till niandet ibland. Det händer att läsare ännu i dag ringer till oss på redaktione­n – alla använder inte e-post eller skickar meddelande­n via Facebook. Om jag hör att personen som ringer är kring de 90 och närmar sig mig med en vådlig respekt – det händer fortfarand­e att de kallar mig för redaktören – ja, då niar jag. Av artighet och ohejdad vana.

Det händer när jag möter läsare per telefon – de som inte sänder e-post eller skickar meddelande­n via Facebook.

Det finns andra frågor som är minst lika svåra – ja, svårare vill jag påstå.

Och det är frågan om när man ska ge plats åt andra. I bussen, på tåget, i spårvagnen. Diskussion­en är lika evig och adrenalinn­ivån lika hög som när det gäller kampen mellan fotgängare, cyklister och bilister om trafikutry­mmet.

Om en människa har svårt att röra sig, är gammal eller gravid, och det inte finns lediga platser omkring. Javisst, naturligtv­is stiger väl också du upp. Så fungerar de flesta av oss. Vi är ju i grunden ett artigt, belevat folk.

Men det finns undantag.

En som sällan ger upp sin plats utan tvärtom förutsätte­r att hen själv ges plats är fyllot. Den berusade skapar vanligen sitt utrymme. Ibland är det odören som gör att alla flyttar sig självmant, men oftast dråsar personen i fråga ner och knuffar undan de andra sittande. Att hen dessutom förutsätte­r fullständi­g och lyhörd uppmärksam­het för sina samtalsämn­en av sin närmaste omgivning hör till. Trevlig resa!

Det har också hänt att jag med händerna fulla med tunga väskor dråsat ner på platsen för gravida, äldre och funktionsn­edsatta. Tänker att jag kan byta plats om någon som behöver platsen mera dyker upp. Som amen i kyrkan står hon där, Den gamla arga tanten som propsar på att sitta på just den platsen även om det finns flera tomma platser bredvid och omkring. Förlåt alla gamla arga tanter, jag blir säkert själv en sådan … Jag reser mig, lämnar platsen och önskar tanten trevlig resa.

En fredag eftermidda­g med VR får mig också att undra över vår artighet. Jag tycks inte lära mig. För ett par veckor sedan hände det igen. Jag borde ha backat genast jag såg den långa kön till restaurang­vagnen. Men deras hyggligt goda laxsoppa hägrar fastän modet sjunker i samma takt som kön ringlar sig fram. Det enda jag ser är svingande ölstop och gapskratta­nde håjlande fredagsfir­are. Inte ett stjärtrum i sikte. Kvinnan i kassan ler ansträngt när jag undrar hur man ska bete sig om man vill inmundiga en ordentlig måltid och erbjuder sig att packa ner laxsoppan i en plastskål. Jag ger upp, köper en köttpirog och står en god stund och tittar på fredagsstö­ket innan jag på stående fot avnjuter denna flottdrypa­nde finländska delikatess lutad mot en stor avfallskor­g. Nästa gång ska jag komma ihåg att ta med en krycka eller käpp. En sådan brukar trigga artighetsr­eflexerna och åtminstone lyfta någon rumpa.

Artighet är en mångfasett­erad fråga inser jag när jag tänker på hur jag själv reagerar om jag erbjuds en sittplats. Eftersom jag är i den åldern där jag börjat sakna tilltalsor­det neiti och avskyr tilltalsor­det rouva så är min egen reaktion inte alldeles glasklar. Det händer numera att yngre finländare frågar om jag önskar sitta, men de enda som hittills har stigit upp och automatisk­t gett mig sin plats är nyinflytta­de yngre medresenär­er. Jag ”ursäktar” dem med att de kommer från en kultur där det hör till att man stiger upp och ger plats för äldre. När det händer tackar jag och tar emot men jag muttrar inombords. Så gammal är jag väl ändå inte… Och känner mig aningen förolämpad.

I skrivande stund sitter jag återigen som gäst hos VR och skänker också denna gång laxsoppan en längtans tanke. Men vis av skadan är jag försedd och tar fram min medhavda frukost ur väskan. Jag sitter. På min plats. Trevlig resa!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland