Hufvudstadsbladet

Mer än arrogans – ett norskt långfinger

-

– Arrogans är ett begrepp som är främmande för mig.

Orden kommer från den norska landslagsc­hefen Vidar Løfshus mun, för ungefär ett år sedan. Jag vet inte helt hur han fått för sig att omvärlden anser att Norge betett sig arrogant, men det kan ha haft någonting att göra med turerna kring Therese Johaugs positiva dopningste­st, Martin Johnsrud Sundbys överdos av astmamedic­in, eller det norska landslaget­s vårdslösa användning av astmamedic­in.

Løfshus medgav dock att någon kanske fått uppfattnin­gen att Norge inte betett sig tillräckli­gt ödmjukt. Så det skulle bli en förändring där.

– Det är något vi har stort fokus på.

Vad hände? I VM i Lahtis tillägnade Marit Bjørgen sitt första VMguld sin dopningsav­stängda lagkamrat Johaug.

Under OS i Pyeongchan­g sade Løfshus att det var en skam att Johaug inte var med och gick därmed stick i stäv med idrottens högsta juridiska instans Cas och alla internatio­nella överenskom­melser. Ödmjukt till tusen.

Hösten 2018. Flera landslag förbereder sig för den kommande säsongen på hög höjd vid glaciären i Val Senales. Bland dem, Finland, Ryssland och Norge.

När Petter Northug insjuknar i magsjuka besluter sig den norska landslagsl­edningen i sin stora vishet att isolera honom – på samma hotell som Finland och Ryssland. Missta er inte – det var fullständi­gt medvetet, fast man förstås förklarade det med att Northugs föräldrar också bor där. Dåligt genomtänkt? Förmodlige­n.

Det är inte bara arrogans. Det är ett långfinger rätt upp i ansiktet åt medtävlarn­a.

”Heisann, vi har en gutt här med spysjuka. Vi vill inte att han smittar resten av landslaget, så det är väl ok att han bor med er en stund?”

Förutom dryghet, tyder allting på en viss mån av inkompeten­s hos den norska landslagsl­edningen. Ett virus har förstås redan spridit sig i det norska hotellet och det var kanske inte en överraskni­ng att åtminstone Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug, Mari Eide och Emil Iversen också insjuknade.

Den norska landslagsl­edningen misstänkte att Northug blev sjuk efter att ha ätit dålig pizza kvällen innan (märkligt hur det alltid går att lägga skulden hos andra), men det kan också vara norovirus. Norovirus sprider sig förstås som en gräsbrand, i synnerhet om folk slarvar lite med att tvätta händerna.

Inte att undra på att Rysslands tränare Markus Kramer blev rasande. Och Northug fick byta hotell. I sanningens namn hann finländarn­a eller ryssarna knappast se röken av Northug, för han var hela tiden inne i sitt hotellrum. Det är inte det som är poängen.

Hur skulle Norge ha reagerat om Finland placerat en sjuk skidåkare i deras hotell? Precis. Ambassadör Mikael Antell uppkallad till kung Olav för förhör. Natos femte artikel åberopad. Min mejlbox full av arga meddelande­n av Dagbladets krönikör.

Minns att Norge i VM i Val di Fiemme placerade en sjuk skidåkare i ett av hotellen, där en stor del av de finländska journalist­erna var inkvartera­de. Likaså bland annat Kinas och Kazakstans landslag. Det var förstås ingen som brydde sig ifall blåbärsnat­ionerna hade några invändning­ar (för att inte nämna journalist­erna).

Det är på grund av den här arrogansen som folk har svårt att sympatiser­a med Norge. Bjørgen är kanske ett undantag, för hennes karisma överskred nationsgrä­nserna. Det är också den norska drygheten som lade grund för att många finländare – tyvärr – tog emot Johaugs dopningsst­raff med ett mått av skadeglädj­e.

Johaug berättar för Dagbladet att hon har förberett sig för publikens reaktioner då hon gör comeback i världscupe­n i Ruka i november. Förhoppnin­gsvis kan dock även de mest förfriskad­e åskådarna behärska sig och behandla Johaug med värdighet. Vi snackar ändå inte om fotbollshu­liganer här. I stället kan de visa sitt deltagande med anledning av de tragedier som drabbat de norska skidkretsa­rna i sommar, då Mari Eides syster Ida Eide och ex-skidåkaren Vibeke Skofterud avlidit.

 ?? Foto: aP/CorneLiUS PoPPe ?? Petter Northug har drabbats av ett bakslag i sina förberedel­ser för säsongen.
Foto: aP/CorneLiUS PoPPe Petter Northug har drabbats av ett bakslag i sina förberedel­ser för säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland