Hufvudstadsbladet

”Klimatchoc­ken leder till att många får lida”

Vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlund är hoppfull och tror att mänsklighe­ten kan lösa de problem den globala klimatuppv­ärmningen förorsakar. Men lätt blir det inte.

- Har du klimatånge­st? ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Som liten pojke älskade Marcus Rosenlund att rita kartor över påhittade landområde­n. Roligast var det att rita variatione­r på Atlantis – ön som spårlöst försvann i havet.

Men Atlantis var fiktion. Föga anade Rosenlund, och vi andra, att det hade funnits ett verklighet­ens Atlantis, ett grönskande och bördigt land vi kallar Doggerland.

– I Doggerland strövade neolitiska jägare omkring och jagade mammutar men vi visste inte om att det hade funnits förrän nederländs­ka fiskare drog upp mammutbeta­r ur havet, konstatera­r Marcus Rosenlund.

– Doggerland var Europas hjärtland. Men det sjönk i havet och utplånades.

Doggerland låg i Nordsjön och förband England med Holland, Tyskland och Frankrike. Landet var som störst för ungefär 20 000 år sedan. Detta var under istiden och när vädret var kallast kunde man promenera ända till Shetlandsö­arna. Havsytan låg 120 meter lägre än i dag.

Men sedan blev klimatet småningom varmare, isarna började smälta och havsytan steg. Det slutliga syndafalle­t, det som ledde till att Doggerland sjönk, inträffade för 8 000 år sedan och beror på Storeggask­redet.

Skredet orsakades av en jordbävnin­g och ledde till den värsta tsunami Europa upplevt. Doggerland, som var ett låglänt område, dränktes och glömdes bort.

Titta bakåt

Det mytiska Doggerland har fascinerat Marcus Rosenlund ända sedan han första gången hörde talas om det. I Rosenlunds färska bok Väder som förändrade världen får Doggerland ett eget kapitel.

Doggerland var länge ett rike bortsopat ur våra medvetande­n. Men dess öde borde intressera oss alla.

– Historien om Doggerland är en fingervisn­ing om vart vi kan vara på väg, konstatera­r Marcus Rosenlund.

– När det gäller klimatet tittar vi gärna framåt men det skulle gälla att titta bakåt också. För att kunna bestämma oss för vart vi ska gå måste vi veta varifrån vi kommer. Det förflutna ger oss viktiga ledtrådar.

Vattnet i huvudrolle­n

Översvämni­ngar, kyla, hällregn och torka – Marcus Rosenlunds bok är späckad av historier om hur klimatet påverkat historien. Och där spelar vattnet huvudrolle­n.

– Det spelar inte så stor roll om det blir varmare eller kallare. Det är vattnet som är avgörande. Om det blir extremt torrt eller vått slår skördarna fel vilket leder till hungersnöd och oro. Och till att folk sätter sig i rörelse.

– Varje klimatförä­ndring utlöser en folkvandri­ng. Om temperatur­en stiger med två grader kommer folk i stora mängder att söka sig hitåt.

Anser du att politikern­a har fattat det? – Nej. Populister­na tycker att klimatförä­ndringar är en bluff. Men eftersom de inte vill ha hit någon utifrån borde de vara måna om att vi gör allt för att motverka klimatuppv­ärmningen.

Klimatchoc­k

Typiskt för den globala klimatuppv­ärmningen är att väderfenom­enen blir intensivar­e och varar längre. Sommarens högtryck var stabilt i flera veckor eftersom vi hamnade under en kurva i jetströmme­n medan orkanerna över Atlanten rör sig långsammar­e och dumpar ner betydligt större regnmängde­r än förr.

– Vädret har blivit bipolärt, säger Marcus Rosenlund.

– Jag är bekymrad. Vi upplever en stor klimatförä­ndring men vet inte vad som ska hända.

Å andra sidan hör Rosenlund även till optimister­na.

– Vi kommer att drabbas av en klimatchoc­k som leder till att många får lida. Men sedan blir det bättre och vi kommer igen, med nya innovation­er.

– Folk brukar tänka efter när de tvingas till det och jag tror att mänsklighe­ten hittar på något bättre.

Mobbaren lever farligt

Väder som förändrade världen höll Marcus Rosenlund sysselsatt stora delar av våren och sommaren. Innan det jobbade han på en pjäs om mobbning, utifrån sina egna upplevelse­r under uppväxten.

I pjäsen möter vi en mobbad pojke som hittar sin morfars pistol och som överväger att använda den för att förinta sina plågoandar. Pojken avstår från att fullfölja planerna.

Marcus Rosenlund säger att han har grubblat mycket på vilka mobbningso­ffer som klarar sig och vilka som landar snett, delvis på grund av hämndbegär.

– Mobbare lever farligare än de tror. De förstår inte hur en långvarig mobbning påverkar psyket hos en annan människa. Själv brottades jag med hemska tankar som hade gjort mina klasskamra­ter rädda.

Marcus Rosenlund överlevde den mobbning han utsattes för tack vare ett tryggt hem. Han säger att han är lycklig över att han fick växa upp utan internet.

– De som mobbas i dag kommer aldrig undan. Mobbarna finns ständigt i fickan.

Det spelar inte så stor roll om det blir varmare eller kallare. Det är vattnet som är avgörande. Om det blir extremt torrt eller vått slår skördarna fel vilket leder till hungersnöd och oro.

Marcus Rosenlund Vetenskaps­journalist

 ?? Foto: LEiF WECKStrÖM ??
Foto: LEiF WECKStrÖM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Vattnet spelar huvudrolle­n när klimatet påverkar historien, påpekar vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlund.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Vattnet spelar huvudrolle­n när klimatet påverkar historien, påpekar vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland