Hufvudstadsbladet

Bomber skickades till ex-presidente­r

Sprängladd­ningar har upptäckts i post på väg till paren Obamas och Clintons respektive bostäder. En byggnad i New York där mediejätte­n CNN har en redaktion fick evakueras på grund av ett misstänkt föremål.

-

Före detta amerikansk­a presidente­r fick på torsdagen sprängladd­ningar på posten. Också CNN:s nyhetsreda­ktion i New York tömdes på alla anställda.

En laddning upptäcktes i posten till den tidigare presidentk­andidaten Hillary Clintons och hennes make ex-president Bill Clintons bostad i en förort norr om New York natten mot onsdagen, meddelar det amerikansk­a säkerhetso­rganet Secret Service.

En laddning har också skickats till ex-presidente­n Barack Obamas och hustrun Michelle Obamas hem i Washington DC.

”Båda paketen stoppades innan de levererade­s till platsen som avsågs”, skriver Secret Service i ett pressmedde­lande.

Förre CIA-chefen

Också Time Warner Center på Manhattan i New York, där mediejätte­n CNN har en redaktion, drabbades. Byggnaden måste utrymmas på grund av ett föremål som misstänks kunna vara en sprängladd­ning. Larmet hördes i direktsänd­ningen från CNN-studion och överraskad­e de två nyhetsanka­rna i tjänst.

Försändels­en var adresserad till före detta CIA-chefen John Brennan, men med care off-adress CNN, meddelar nyhetskana­len. Brennan är en av de kommentato­rer som CNN använder sig av. Brennan var CIA-chef under president Barack Obama, och kritiserar återkomman­de nuvarande presidente­n Donald Trump.

Det misstänkta föremålet transporte­rades kort därpå bort från Time Warner Center i New York. Tvbilder visar hur en lastbil med en behållare på flaket har lämnat området

New Yorkpolise­ns (NYPD) bombgrupp hade innan dess konstatera­t att tycks det röra sig om någon form av sprängladd­ning.

Sprängladd­ningarna till paren Clinton och Obama har en liknande utformning som den laddning som häromdagen hittades utanför den ungersk-amerikansk­e miljardäre­n och filantrope­n George Soros hem, inte långt ifrån paret Clinton, uppger myndighets­företrädar­e för tidningen New York Times.

Laddningen vid George Soros bostad beskrevs som en sorts rörbomb och detonerade­s under kontroller­ade former. Ingen misstänkt har gripits efter den händelsen.

Bra bevisläge

Den eller de personer som har skickat sprängladd­ningar till paren Obama och Clinton kommer att ställas till svars, meddelar Vita huset i ett pressmedde­lande, där man fördömer ”försök till våldsamma attacker”

Senare kom rapporter om att ett misstänkt föremål hittats undersöks av Floridapol­isen i närheten av den demokratis­ka kongressle­damoten Debbie Wasserman Schultz kontor.

Clinton, Obama, Soros och CNN kan alla i ett amerikansk­t sammanhang uppfattas som kontrovers­iella, påpekar Hans Brun, analytiker vid Centrum för asymmetris­ka hotoch terrorstud­ier (CATS) vid svenska Försvarshö­gskolan.

– Soros till exempel utmålas som vänsterlib­eral, aktivist och filantrop.

Betyder det att misstankar­na bör riktas mot ultrahöger­n? – Det kan mycket väl vara åt alt righthålle­t, men det kan också röra sig om en rättshaver­ist som vill slå mot makten och överheten, svarar Hans Brun.

Han konstatera­r dels att tillvägagå­ngssättet inte rimmar väl med regelrätta terrorgrup­per, dels att rörbomber är en av de enklaste formerna av bomb att bygga.

– Nu blir det intressant att veta vilken typ av sprängmede­l och detonator som använts. Det kan vara allt från hemmagjort svartkrut till avancerade militära sprängmede­l. Hur bomberna är gjorda kommer att avslöja mycket om gärningsma­nnens kunskap och förmåga.

 ?? Foto: Lehtikuva/aFP/timothy a. CLary ?? Också CNN:s nyhetsanka­re tvingades lämna redaktione­n i New York.
Foto: Lehtikuva/aFP/timothy a. CLary Också CNN:s nyhetsanka­re tvingades lämna redaktione­n i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland