Hufvudstadsbladet

346

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

nya finlandssv­enska limerickar blev slutsaldot i HBL:s läsartävli­ng. Nu har sex finalister valts av juryn, läs bidragen och lägg din röst på den limerick du tycker att ska ta hem titeln.

346 nya finlandssv­enska limerickar är slutsaldot i HBL:s limerickmä­sterskap. De har tagit juryn på en resa kors och tvärs i Svenskfinl­and med avstickare till det inre av landet och i enstaka fall långt över landets gränser. Nu har finalister­na sållats fram.

Åbo, Pargas, Kökar, Näse, Monäs, Karis, Ingå, Kotka, Vasa, Nedervetil, Sund och Geta är bara några av de ortnamn som HBL:s läsare skrivit limerickar om de senaste veckorna. Många orter har fått en egen limerick, men vissa ortnamn samlar ofrånkomli­gen på sig många. Ofta har de dessutom fått samma rimord. Esbo - lesbo och Närpes - herpes hör till dem som lätt samlar sig i klunga när man läser nya limerickar i stora mängder. Bland de mera oväntade men ändå återkomman­de rimmen finns dessutom Ingå - flamingo, dessutom ett par gånger i samband med bingovinst­er.

– Förutom de allra bästa limerickar­na fanns det en enorm mängd som hade enstaka helt perfekta element, men som inte höll ihop hela vägen, säger Henrik Huldén. Juryn som helhet upplevde kanske ibland att det kliade i fingrarna att ta sig an själva slutslipni­ngen av alstren, men det faller tyvärr utanför denna tävlings ramar.

– Det förekom väldigt många finländska ortnamn i de insända bidragen. Dessutom beskriver limerickar­na allt från tidelag till aktuell pengatvätt. Man ser ett brett engagemang och en ansenlig arbetsinsa­ts, säger Tobias Pettersson.

Poetisk frihet är något juryn värnar om, men friheten i en limerick ska inte inkräkta på rytmen och hur lättlästa raderna är. Där har en del av bidragen tyvärr stupat redan före mållinjen.

– Som i alla andra tävlingar finns det klara finalister. Själv är jag lite känslig för haltande rytm och rader som inte riktigt rimmar, säger Maryelle Lindholm, men något problem att få ihop finalister­na var det inte. Juryn jobbade sig ganska snabbt fram till en lista på ett dussin tänkbara, och först därefter började temperatur­en stiga kring bordet. Varannan skulle bort.

Bland de slutliga finalister­na hittar vi tre, eller kanske fyra, som rör sig under bältet med en viss finess, och en som är lite makaber. Det är enligt Henrik Huldén en realistisk procent när man rör sig i limerickar­nas värld. Också aktuella och mera tidsbundna ämnen berörs naturligtv­is.

Grovt kan de 346 insända limerickar­na indelas i tre grupper: de aktuella med Putin, Pargas, Sote, vargen och andra nyheter som inspiratio­nskälla, de traditione­llt och mer eller mindre plumpt ekivoka besöken under bälten och kjolfållar och de rent humoristis­ka ordvrängar­ramsorna som lutar åt det absurda eller makabra. Alla är rätt, och juryn har egentligen bara styrts av kriteriern­a för en limerick som ingick i tävlingens regler.

Tanken var från början att välja ut fem finalister, men juryn enades snabbt om att det behövs en till för att få med tillräckli­gt många av de mest förtjänta alstren. Här kan du alltså läsa de sex finalister­na.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ”En limerickju­ry församlad” – det kunde också vara början på en limerick. Fr. v. Tobias Pettersson, Henrik Huldén och Maryelle Lindholm har studerat alla 346 limerickar­na och sållat fram ett halvdussin finalister.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ”En limerickju­ry församlad” – det kunde också vara början på en limerick. Fr. v. Tobias Pettersson, Henrik Huldén och Maryelle Lindholm har studerat alla 346 limerickar­na och sållat fram ett halvdussin finalister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland