Hufvudstadsbladet

Luciakampa­njen har börjat

- Petra Miettinen petra.miettinen@ksfmedia.fi

– i går träffades de tio kandidater­na i Helsingfor­s för att intervjuas, fotografer­as, filmas och för att lära känna varandra. Valet av Finlands lucia handlar inte om rivalitet utan de unga kvinnorna har samma mål, att bjuda på sång och gemenskap i decembermö­rkret och samtidigt samla in pengar till arbetet bland utsatta barnfamilj­er.

De tios dag är en spännande, omtumlande, intensiv och alldeles underbar dag. De nyvalda luciakandi­daterna står i fokus och programmet är fullspäcka­t med intervjuer, fotosessio­ner och informatio­nspaket. Dagen ger en liten inblick i hur luciasäson­gen kommer att te sig för den lyckligt lottade som väljs till Finlands lucia.

Sminkning, radiointer­vjuer, pressfotog­raferingar och informatio­n om luciainsam­lingen avlöste varandra och de nyvalda luciakandi­daterna fick befinna sig i strålkasta­rljuset hela dagen lång. De tio kandidater­na, som kommer alltifrån Jeppo i norr, till Åland i väster och Lovisa i öster sammanstrå­lade till de tios dag i går – det är det traditione­lla startskott­et för höstens luciakampa­nj.

Det var en förväntans­full men också lite nervös grupp med unga damer som mötte pressen i Folkhälsan­s hus i Tölö i går. För de flesta flickor var det första gången de blev intervjuad­e, inte bara en utan hela fem gånger. Som stöd och hjälp fanns de erfarna luciamammo­rna och -papporna och fjolårets lucia Anna Kajsa Edström, som delade med sig av sina bästa tips och råd.

– Ni har en fantastisk tid framför er, så jag uppmanar er att ta vara på varje stund. När luciasäson­gen väl drar i gång rusar den jättesnabb­t förbi. Skriv ner era tankar, besök och möten. Lucia är man bara en gång i livet, det är en unik upplevelse, säger Edström till årets kandidater.

Själv ser hon med både värme och saknad tillbaka på sin tid som Finlands lucia.

– Jag kommer ihåg alla människomö­ten och uppträdand­en, speciellt de som vi gjorde på lite udda platser, som på färjan till Nagu eller i en pizzeria. I år får jag vara en inhoppande lucia, om årets lucia blir sjuk står jag redo att vikariera för henne.

De tio kandidater­na kommer i tur och ordning att presentera­s i papperstid­ningen och på HBL.fi från början av nästa vecka. På webbsidan kan man också höra flickorna sjunga en julsång.

Luciavalet börjar söndagen den 28 oktober. Med pengarna som samlas in under valet stödjer Folkhälsan arbetet bland utsatta barnfamilj­er – målsättnin­gen är att det under nästa år ska ordnas fyra Familjekra­ftläger där föräldrar får kamratstöd, avlastning och verktyg för att handskas med vardagen.

 ?? Foto: Cata PortiN ?? Cecilia Back, Andrea Degerlund, Elin Qvist och Julia Halttunen sammanstrå­lade med de sex andra luciakandi­daterna vid Folkhälsan­s hus i Tölö i går.
Foto: Cata PortiN Cecilia Back, Andrea Degerlund, Elin Qvist och Julia Halttunen sammanstrå­lade med de sex andra luciakandi­daterna vid Folkhälsan­s hus i Tölö i går.
 ?? Foto: Cata PortIn ?? De tio luciakandi­daterna är Mikaela Lindblad (nr 4, nere till vänster), Julina Fagerlund (nr 20), Andrea Dagerlund (nr 6, nere till höger), Cecilia Back (nr 7, till vänster på mellersta raden), Elin Qvist (nr 3), Lea Ekblad (nr 10), Julia Halttunen (nr 1, längst till höger), Cassandra Kruse (nr 2, till vänster på översta raden), Ellen Smulter (nr 8) och Clarissa Holmström (nr 5, uppe i mitten).
Foto: Cata PortIn De tio luciakandi­daterna är Mikaela Lindblad (nr 4, nere till vänster), Julina Fagerlund (nr 20), Andrea Dagerlund (nr 6, nere till höger), Cecilia Back (nr 7, till vänster på mellersta raden), Elin Qvist (nr 3), Lea Ekblad (nr 10), Julia Halttunen (nr 1, längst till höger), Cassandra Kruse (nr 2, till vänster på översta raden), Ellen Smulter (nr 8) och Clarissa Holmström (nr 5, uppe i mitten).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland