Hufvudstadsbladet

”Jag hoppas att vi kan börja jobba nu”

Regeringen mötte i går arbetstaga­rorganisat­ionerna och kom fram till ett kompromiss­förslag i uppsägning­sbråket. Facket och arbetsgiva­rna ska svara på förslaget i dag.

- HBL–SPT/ARI SUNDBERG

Under gårdagen förde regeringen diskussion­er med representa­nter för arbetstaga­rorganisat­ionerna i syftet att hitta en lösning på den inflammera­de situation som uppstått mellan regeringen och fackförbun­den på grund av förslaget till en lag som skulle göra det lättare för små företag att säga upp anställda.

Diskussion­erna ledde till ett kompromiss­förslag som presentera­des vid ett snabbinkal­lat pressmöte i går kväll.

Fyra kompromiss­punkter

Förslaget innehåller fyra punkter, där den centrala ändringen handlar om storleken på de företag där de nya uppsägning­sreglerna ska gälla. Enligt det ursprungli­ga lagförslag­et skulle företag med färre än 20 anställda ges möjlighet att säga upp en anställd med hänvisning till dennes person. Senare sänktes gränsen till 10.

För fackförbun­den har den stora stötestene­n varit just den tydliga gränsdragn­ingen av företagets stor lek. Man har menat att det försätter anställda vid olika stora företag i en ojämlik position.

I den nya skrivninge­n talas enbart om att företagets storlek i allmänhet, samt arbetstaga­rens och arbetsgiva­rens omständigh­eter, bör beaktas som en helhet ifall en uppsägning­ssituation uppstår.

Det innebär i praktiken att framtida uppsägning­ar, med hänvisning till den eventuella nya lagen, i allt högre grad skulle bli fall för domstol.

– Lagar är inte alltid exakta. Även hittills har det varit ett ämne för rättslig prövning hur linjerna dras, och för hur saker bedöms, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C).

Regeringen hoppas nu att den slopade exakta gränsen ska duga som kompromiss för fackförbun­den.

Kortare karens

Det andra kompromiss­förslaget gäller den karenstid som en person blir utsatt för som blir uppsagd enligt den tilltänkta lagen. Den kan regeringen tänka sig sänka till 60 da gar, och tiden skulle gälla alla företag oberoende av storlek. Förslaget att minska antalet karensdaga­r från 90 till 60 fanns redan i regeringen­s förra kompromiss­förslag.

Vidare föreslår regeringen att man inleder trepartsfö­rhandlinga­r för hur den så kallade aktivering­s modellen ska implemente­ras, samt trepartsfö­rhandlinga­r om implemente­ringen av den så kallade modellen för arbetssöka­nde på eget initiativ.

Fackförbun­den har tidigare kritiserat regeringen för dess ointresse att engagera arbetstaga­rsidan i skapandet av system som ska främja sysselsätt­ningen.

Fackförbun­den samlas för att diskutera sina reaktioner på regeringen­s kompromiss­förslag i dag klockan 14.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Åtminstone statsminis­ter Juha SIpilä (C), finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) och arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) är nöjda med kompromiss­förslaget■ som enligt regeringen ska skapa tiotusenta­ls nya arbetstill­fällen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Åtminstone statsminis­ter Juha SIpilä (C), finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) och arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) är nöjda med kompromiss­förslaget■ som enligt regeringen ska skapa tiotusenta­ls nya arbetstill­fällen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Kompromiss­förslaget presentera­des av arbetsmini­ster Jari Lindström, statsminis­ter Juha Sipilä och finansmini­ster■ Petteri Orpo.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Kompromiss­förslaget presentera­des av arbetsmini­ster Jari Lindström, statsminis­ter Juha Sipilä och finansmini­ster■ Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland