Hufvudstadsbladet

Vinterhast­igheter på vägarna

Senast i dag sänks hastighete­n på vägarna – på motorvägar­na varierar hastighets­begränsnin­gen enligt vädret. Vädret blir kallare, och förare uppmanas beakta att vägarna kan vara hala.

- HBL-SPT

De sänkta hastighets­begränsnin­garna som gäller på vintern och under den mörka perioden börjar gälla i hela landet senast i dag. Det betyder att körhastigh­eterna sänks på de flesta motorvägar och landsvägar, meddelar Trafikverk­et.

På landsvägar­na sänks hastighete­n i allmänhet till 80 kilometer i timmen. Hastighets­begränsnin­gen 100 kilometer i timmen gäller fortfarand­e på en del lågtrafike­rade landsvägar.

På motorvägar som har elektronis­ka skyltar kan hastighets­begränsnin­gen vara 120 km/h under den ljusa perioden och vid gott väglag. Trafikverk­et testar för första gången att förlänga övergångsp­erioden till slutet av november.

Enligt Meteorolog­iska institutet­s prognos blir vädret småningom kalllare och det blir allt vanligare med nattfrost, också i södra Finland.

Finländarn­a förhåller sig positivt till vinterhast­igheterna. Enligt en undersökni­ng som utfördes 2017, accepterad­e nästan nio av tio privatpers­oner vinterhast­igheterna på vägarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland