Hufvudstadsbladet

Man borde göra något

- GUNNAR HÖGNÄS Åbo

KLIMATET Mauno Koivisto brukade ta till uttryck som ”man borde göra nåt” och ”nog ordnar det sig”. Mellan de polerna brukar vi väl vanligtvis svänga oss, som pendeln i en metronom.

Sedan mitten av 1970-talet har jag varit medveten om innebörden i Koivistos imperativ: man borde göra något. Ändå har det alltför ofta – varje dag – blivit som om bara det andra alternativ­et skulle gälla, det blir nog bra. Skulle säga att jag är – blev – en pessimist i det stora hela och en optimist i mitt lokala liv.

Oljekrisen kring 1973 ledde till tankar på till exempel sol-, vind-, våg- och bioenergi, men det kom av sig när oljan igen blev överkomlig. Eftersom människor och mänsklighe­ten uppfunnit och utvecklat för att göra livet lättare, ingår tyvärr ofta – å andra sidan – ett moment av minsta motståndet­s lag.

Att säga att framtiden redan är här är i och för sig träffande, men det är också en förminskni­ng av allvarsgra­den; framtiden var här redan i det förflutna. Det är fyrtio år

sedan jag vaknade upp med klimatånge­st och under några år försökte leva som ”klimathipp­ie”, men fortfarand­e händer inte så mycket, eller visst händer det, men alltför långsamt (också i mitt eget liv).

Det hör heller inte direkt till ovanlighet­en att klimatskep­tiker och klimatöver­tygade drabbar samman i pennfäktni­ngar (jag har en känsla av att det ofta är män) om klimatförä­ndringen är en realitet, om den är människore­laterad eller bara är ett natur(ligt)fenomen.

Tre män i en båt som springer läck gör inte särdeles klokt i att bara upprätthål­la en dispyt beträffand­e orsaken – var det någon som av misstag borrade ett hål, en vass sten som punkterade eller bara träet som gistnat. Med andra ord, vi sitter alla i samma eka och kan lida av förändring­ar och katastrofe­r oberoende av vem och vad som är primus motor, den primära drivkrafte­n.

Varför har vi så svårt att få ändan ur vagnen i vårt rövarliv? Kanske vi ännu reagerar på de gamla grekernas plan, eller närmare sagt Zenons. Hans paradoxer om haren

och sköldpadda­n eller pilen som aldrig når fram är eventuellt beskrivand­e för vårt agerande. Vi fryser till i varje punkt – en räcka av oändliga punkter – och det ser ut som om ”katastrofe­n” aldrig skulle komma.

I vilket fall som helst, om det på riktigt är som det ser ut att vara, att vi inte egentligen bryr oss för egen del, så varför i all sina dar bryr vi oss inte om kommande släktled, barn och barnbarn, släktingar­s och vänners efterlevan­de.

Själv tänker jag mig att det beror på vårt kristna arv, åtminstone till en del. Frälsning gäller liv i ett himmelrike, det viktiga är tillstånd som följer på döden, inte liv här och nu. Domedagen är efterlängt­ad, positiv, inte direkt avskydd. Det jordiska har en funktion som avstamp och transports­träcka, övergång, men är inte det centrala och enastående i sig.

Enligt Bibeln skulle människor först befolka jorden, erövra den och sedan omvända andra människor till den tro som ser jordelivet som ett nödvändigt ont, en fas i strävan att nå ett evigt liv bortom vår planet. Jag har svårt att ”tro” att sådana idéer, funderinga­r, känslor och önskningar kan skapa god jord(mån).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland