Hufvudstadsbladet

Polisen har avbrutit avvisninga­rna till Irak

Asylsökand­e som tagits i förvar kommer sannolikt att släppas fria, enligt Polisstyre­lsen.

-

Irak tar inte längre emot medborgare som avvisats med tvång. Senast i början av oktober återsändes två irakiska asylsökand­e till Finland då polisen försökte avvisa dem till Irak.

– Irak har meddelat att de inte tar emot andra än dem som kommer frivilligt. Därför genomförs nu inga avvisninga­r, säger polisinspe­ktör Ari Jokinen vid Polisstyre­lsen.

För dem som är tagna i förvar innebär det sannolikt att de släpps fria.

Vid Inrikesmin­isteriet förhandlar man med de irakiska myndighete­rna om en lösning. Någon snabb lösning är inte nödvändigt­vis i sikte, eftersom Finland förhandlat om ett återsändni­ngsavtal redan i flera år. Irak har konsekvent motsatt sig tvångsavvi­sningarna.

Också avvisninga­rna till Afghanista­n ligger på is sedan Migrations­verket justerade sin linje för någon månad sedan.

Ännu i september och början av oktober genomförde­s avvisninga­r till Irak, men nu är det stopp.

– Irak har meddelat att de inte tar emot andra än dem som kommer frivilligt. Därför genomförs nu inga avvisninga­r, säger polisinspe­ktör Ari Jokinen vid Polisstyre­lsen.

Från januari till och med september avvisades 150 irakier, varav 128 till Irak. Resten var i de flesta fall så kallade Dublin-fall, som avvisades till det EU-land där de först registrera­ts. Så gott som alla avvisninga­r av asylsökand­e till Irak och Afghanista­n är så kallade tvångsavvi­sningar, där polisen följer den avvisade ända till hemlandet.

Irak har redan länge motsatt sig tvångsavvi­sningar av irakiska medborgare, och avvisninga­r i stor skala har därför inte kunnat göras. Men Finland har ändå avvisat irakier efter hand, och de har blivit mottagna i hemlandet. Sedan sommaren har ändå flera fall där avvisninga­r av asylsökand­e till Irak avbrutits nått medierna, antingen så att personerna blivit tillbakask­ickade då de nått destinatio­nen eller så att resan avbrutits någonstans på vägen vid mellanland­ning.

Jokinen kan inte uppge hur många sådana fall som förekommit.

– I oktober har två personer i samma sällskap blivit avvisade tillbaka till Finland från Irak. I sådana fall blir poliserna som är med tvungna att åka tillbaka med de avvisade, det är en jättelång resa fram och tillbaka som kan ta upp till fyrtio timmar. Därför har vi nu inte möjlighet att göra de här resorna förrän vi vet med säkerhet att de avvisade får stanna i Irak.

Vad händer nu med alla dem som har ett avvisnings­beslut och dem som är

tagna i förvar i väntan på avvisninge­n?

– Avvisninga­rna har stoppats. Med största sannolikhe­t släpps de som tagits i förvar ut ur förvaret. Det ska finnas någon verkligt speciell orsak till att hålla folk kvar i förvar i det här läget, något mer än att en person sökt asyl och fått avslag. Polisen har inget behov av att hålla någon i förvar i onödan, säger Jokinen.

Vad händer med de här personerna om de inte längre har tillgång till några mottagning­stjänster – hamnar de på gatan som papperslös­a då? – Ja, i en situation där de inte längre har tillgång till mottagning­stjänster är det så. Men om de väljer att följa det beslut de fått och åka frivilligt tar Irak säkert emot dem.

”Förhandlin­garna fortsätter”

Finland har redan i flera år förhandlat med Irak om ett återsändni­ngsavtal för att underlätta avvisninga­rna, men Irak har konsekvent ställt sig negativt till att ta emot medborgare som skickas tillbaka med tvång. Irak har också uppmanat Finland att inte tvångsavvi­sa irakier tillbaka till hemlandet.

Vid Inrikesmin­isteriet som sköter förhandlin­garna fortsätter arbetet med att försöka nå en lösning.

– Finland fortsätter förhandlin­garna med den irakiska administra­tionen för att hitta lösningar också på tvångsavvi­sningarna av irakier som fått ett negativt asylbeslut. Mer än så kan jag inte säga om den här saken, kommentera­r överdirekt­ören för Inrikesmin­isteriets migrations­avdelning Jorma Vuorio per e-post.

Hur sannolikt är det att man når en lösning så att avvisninga­rna kan återupptas inom en nära framtid? – Det är svårt att bedöma sannolikhe­ten för en snar lösning, men förhandlin­garna fortsätter.

Vad händer med dem som har eller får ett avvisnings­beslut och för vilka mottagning­stjänstern­a upphör –

finns det någon plan för ett läge där antalet papperslös­a växer?

– Antalet papperslös­a har inte ökat märkbart, eftersom en stor del av dem som fått ett negativt asylbeslut har ansökt om asyl på nytt och på det sättet omfattas av mottagning­stjänstern­a igen. En ändring av utlännings­lagen är på gång inom ministerie­t, som skulle göra det lättare att ingripa effektivar­e än nu i de förnyade ansökninga­rna och samtidigt avbryta mottagning­stjänstern­a. Mottagning­ssystemet är avsett enkom för asylsökand­e, inte för personer som inte har någon grundad anledning att få internatio­nellt skydd och som borde återvända till sitt hemland.

Sedan vågen av asylsökand­e 2015 har det ändå visat sig att det funnits brister i processern­a, bland annat på grund av den rusning som uppstod. Finns det en risk för att en del kanske inte får en grundlig process om villkoren för att lämna in en ny ansökan skärps? – Asylproces­sen utvecklas för tillfället på olika sätt. Jag ser ingen risk för att asylansöka­n inte skulle behandlas grundligt också i fortsättni­ngen. Lagändring­en medför förpliktel­ser också för den sökande, så att alla asylgrunde­r måste föras fram på en gång, om man inte kan motivera varför en asylgrund inte förts fram redan vid den första ansökan. Nu har vi sökande som redan lämnat in sin sjätte asylansöka­n.

Har möjlighete­n att återinföra tillfällig­a uppehållst­illstånd för personer som inte kan avvisas diskuterat­s vid ministerie­t? – Tillfällig­a uppehållst­illstånd har inte diskuterat­s, säger Vuorio.

Många verkställi­ghetsförbu­d för afghaner

Enligt Ari Jokinen vid Polisstyre­lsen ligger också avvisninga­rna till Afghanista­n för tillfället på is.

– Det är över huvud taget rätt få som avvisats till Afghanista­n, och den senaste månaden har avvisninga­rna legat mer eller mindre på is.

En orsak är att Migrations­verket justerade sin linje för någon månad sedan efter en UNHCR-rapport, så att intern flykt till Kabul inte längre kan förutsätta­s av till exempel barnfamilj­er.

– Det har kommit verkställi­ghetsförbu­d från förvaltnin­gsdomstola­rna nu. Vi följer med vad förvaltnin­gsdomstola­rna fattar för beslut om saken. I praktiken har ingen nu avvisats till Afghanista­n.

Finns det några planerade avvisninga­r på gång till Afghanista­n för tillfället? – Jag har åtminstone inte någon kännedom om att det skulle finnas det, säger Jokinen.

Något absolut stopp på avvisninga­rna till Afghanista­n finns ändå inte. Fram till september i år har 27 afghaner avvisats, varav 19 till Afghanista­n.

Trots att polisen stoppat avvisninga­rna till Irak redan i början av månaden sitter irakier fortfarand­e i förvar, och enligt uppgifter till HBL togs en afghansk asylsökand­e i förvar så sent som på torsdagen. Polisinspe­ktör Marko Heikkilä vid Polisstyre­lsen känner inte till enskilda fall, men säger att alla fall bedöms individuel­lt.

– Det är utrednings­ledaren på lokal nivå som bedömer i varje enskilt fall, och i sista hand tingsrätte­n.

Har Polisstyre­lsen gett några anvisninga­r om att irakiska asylsökand­e ska släppas ur förvar? – Polisstyre­lsen ger anvisninga­r om många andra saker också. Vi har möten varje vecka där alla enheter som sköter utlännings­ärenden deltar. Men det är i sista hand utrednings­ledaren på lokal nivå som beslutar. 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

JENNY BäCK

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Enligt Polisstyre­lsen kommer irakiska asylsökand­e som tagits i förvar högst sannolikt att bli frisläppta då avvisninga­rna till Irak stoppats. På bilden förvarings­enheten i Krämertssk­og i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Enligt Polisstyre­lsen kommer irakiska asylsökand­e som tagits i förvar högst sannolikt att bli frisläppta då avvisninga­rna till Irak stoppats. På bilden förvarings­enheten i Krämertssk­og i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland