Hufvudstadsbladet

1 000

Klockan 8 på morgonen den 26 oktober 2017 miste fyra personer livet i en plankorsni­ngsolycka i Skogby i Raseborg. Tre av dem var beväringar. Här är vad som hänt sedan dess.

- Vad händer med Skogbykors­ningen? JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

av landets 2800 plankorsni­ngar har granskats efter den dödliga olyckan mellan ett militärfor­don och ett tåg i Skogby för ett år sedan. 65 av plankorsni­ngarna kräver akuta åtgärder – flera av dem finns längs spåret mellan Hangö och Hyvinge.

Det har gått exakt ett år sedan plankorsni­ngsolyckan i Raseborg och nästan fem månader sedan Olycksutre­dningscent­ralen publicerad­e sin rapport om vad som hände och hur man hade kunnat förhindra olyckan.

Både inom Försvarsma­kten och på Trafikverk­et har man vidtagit åtgärder.

– Man kan säga att olyckan har lett till tre konkreta åtgärder, säger kommendörk­apten Eki Lamminmäki, arbets- och trafiksäke­rhetschef inom marinen.

– Vi har effektiver­at användning­en och utbildning­en av säkerhetsb­älte i alla våra fordon. Alla utbildas i hur man använder dem, och i varje bil finns en person med uppgift att kolla att bältet faktiskt används.

Hurudan utbildning är det fråga om? – Bältena som används fungerar inte som i personbila­r, utan är så kallade fyrapunkts­bälten som måste justeras enskilt för varje användare. I praktiken betyder det att varje krigare har en egen plats på flaket med ett individuel­lt justerat bälte.

Svårighete­rna med att använda bältena, speciellt med full stridsutru­stning på, ledde tidigare till att många undvek dem. Lamminmäki medger att det ofta fuskades med bältena.

– Nu pågår en utredning om man kunde installera bälten som rulllas fram och tillbaka, men det skulle innebära ett större ingrepp i alla våra fordon.

Har de striktare bestämmels­erna påverkat det stridstekn­iska utförandet? – Det är klart att det har inverkat då man förut kunde ha 30 krigare på flaket men nu endast kan ha 16. Samma antal bilar har vi till vårt förfogande ändå, så på det sättet har det inte ändrats. I krigstider finns det möjlighet att lätta på de här bestämmels­erna, då är det högst sannolikt att vi skruvar loss stolar för att få mera kapacitet på flaket.

Vardagsris­ker beaktas

I Olycksutre­dningscent­ralens rapport fick Försvarsma­kten hård kritik för bristfälli­ga riskbedömn­ingar.

– Vi har alltid jobbat med riskbedömn­ing, men den har varit rätt koncentrer­ad till skjutverks­amheten och vapenhante­ringen. Nu ska vi bli bättre att ta vardagsris­ker i beaktande, säger Lamminmäki.

Den processen börjar nästa år då personalen utbildas.

Kommunikat­ionen är en tredje åtgärd som huvudstabe­n nu ser över. Även här finns konkreta saker att förbättra.

– Vi hade stora bekymmer med telefonern­a då folk inte visste vart de skulle ringa för att få informatio­n. Man ringde växeln och brigaden och det var kaotiskt. Det första vi borde ha gjort var att meddela vilken enhet och vilket truppförba­nd det gäller, nu ringde de oroliga föräldrarn­a till Kajana brigad för att fråga var deras pojke var, säger Lamminmäki.

I framtiden ska det finnas en så kallad ”kristelefo­n” dit man kan ringa vid olyckor.

Vid Nylands brigad har man redan börjat tillämpa de nya bestämmels­erna.

– Säkerhetsb­ältet är kanske en av de snabbaste och mest konkreta åtgärderna. Vi har en extra person i stamperson­alen som ansvarar för bältena och övervakar användning­en. Dessutom gör vi stickprov för att kolla att de används, säger brigadkomm­endör Arvi Tavaila.

På brigaden har man i dag hedrat offren med sorgflaggn­ing och en tyst minut klockan 8.

– Det var då olyckan skedde. Också trupperna som är på övning i Syndalen stannade upp för en minut, säger Tavaila.

65 farliga plankorsni­ngar

Olycksutre­dningscent­ralen pekade även på stora brister i plankorsni­ngarna. Efter olyckan beslöt Trafikverk­et att gå igenom alla plankorsni­ngar i landet på nytt.

– Fram till förra veckan har vi hunnit kontroller­a ungefär 1000 av landets 2800 plankorsni­ngar. Visst har vi haft koll på dem tidigare, men efter olyckan har alla gåtts igenom på nytt mer målmedvete­t, berättar Magnus Nygård, direktör vid Trafikverk­et.

65 plankorsni­ngar kräver akuta åtgärder, varav många finns längs spåret mellan Hangö och Hyvinge samt mellan Kaskö och Seinäjoki.

– De här korsningar­na hör till de mest osäkra i landet.

Trafikverk­et har gjort upp ett fyraårigt program där man i år åtgärdar 17 korsningar, nästa år 28, sedan 17 och sista året tre stycken.

– Det kan vara fråga om att stänga korsningen, bygga en bro över, dra om vägar, lägga upp stoppmärke eller göra bomanläggn­ingar. Ibland kan små åtgärder ge bra effekt, säger Nygård.

Av alla plankorsni­ngar är 2100 utan bommar. För varje korsning finns kompletta listor över vad som ska göras och för 2019 har Trafikverk­et fått några extra miljoner för att förbättra just plankorsni­ngar.

– Den är tillsvidar­e stängd. Eftersom vi inte äger marken kring den måste vi ha lov för att bygga något där. Men trafiken styrs nu via Skogby hållplats och där är planen att bygga en bro över.

I plankorsni­ngsolyckan för ett år sedan kolliderad­e ett persontåg med försvarsma­ktens trupptrans­portfordon. Tre beväringar som åkte på trupptrans­portfordon­ets flak dog och fyra skadades. Dessutom dog en tågpassage­rare av en sjukdomsat­tack.

Ingen av beväringar­na som dog använde säkerhetsb­älte.

 ?? Foto: Vidar lindqVist ?? Vädret var dåligt under olycksmorg­onen för ett år sedan, marken var täckt av snösörja och sikten så gott som obefintlig.
Foto: Vidar lindqVist Vädret var dåligt under olycksmorg­onen för ett år sedan, marken var täckt av snösörja och sikten så gott som obefintlig.
 ?? Enlund
Foto: lina ?? Tre veckor efter olyckan stängdes plankorsni­ngen i Skogby eftersom den ansågs vara farlig.
Enlund Foto: lina Tre veckor efter olyckan stängdes plankorsni­ngen i Skogby eftersom den ansågs vara farlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland