Hufvudstadsbladet

Expertråd klandrade luddigt antagande om uppsägning­ar

Precis då regeringen meddelat att man ändrar förslaget om uppsägning­slagen kom Rådet för bedömning av lagstiftni­ngen med sitt omdöme om det förra förslaget.

-

Utvärderin­gen baserar sig på den tidigare modellen, där man skulle ange en gräns vid företag som har under tio anställda.

De små företagen skulle få en lägre tröskel att säga upp anställda av individuel­la skäl, alltså då man som anställd har misskött sina förpliktel­ser eller inte har förutsättn­ingar att göra sina arbetsuppg­ifter.

Regeringen­s motivering är att sänka tröskeln att anställa, genom att sänka tröskeln att säga upp.

Lagproposi­tioner utvärderas av Rådet för bedömning av lagstiftni­ngen. Deras bedömning blev klar i går. Rådet säger att utkastet är bristfälli­gt.

Trots att regeringen ändrat sitt förslag så sent som i torsdags finns vissa formulerin­gar i rådets utlåtande som kan vålla problem. Bland annat skriver rådet att regeringen så hårt har antagit att uppsägning­ströskeln är ett problem att man inte öppnat upp för andra lösningar.

– Regeringen­s antagande om att uppsägning­ströskeln är problemati­sk verkar ha bundit tjänsteman­naberednin­gen så att några andra alternativ för att nå målet inte har bedömts.

– Rådet anser att antagandet att uppsägning­ströskeln stigit och blivit ett hinder för att anställa inte har motiverats tillräckli­gt i propositio­nen. Även andra metoder för att nå sysselsätt­ningsmålet borde ha bedömts, skriver rådet vidare i ett pressmedde­lande.

– Avsikten är att sysselsätt­ningen ska främjas genom en sänkning av uppsägning­ströskeln hos arbetsgiva­re med färre än tio anställda. De eftersträv­ade nettosysse­lsättnings­effekterna bedöms dock bli små.

Rådet anser också att den långsamma utveckling­en av rättspraxi­s och en eventuell ökning av antalet tvister inte har beaktats tillräckli­gt i konsekvens­bedömninge­n.

– Det kommer troligen länge att råda osäkerhet kring tolkningen av lagen, skrev rådet om det förra för slaget, som alltså gällde uppsägning­ar i företag med under tio anställda.

Regeringen kommer nu att sätta i gång tjänsteman­naarbetet för att skriva ner detaljerad­e motivering­ar till sitt nya förslag, där gränsen på tio anställda tagits bort, och det överlåts på rättspraxi­s att ta företagets storlek i beaktande i största allmänhet.

Arbetet ska göras snabbt.

Regeringen planerar ge det uppdaterad­e förslaget till riksdagen under den första halvan av november. Arbetsmark­nadsparter­na har bjudits in att gå igenom och diskutera förslaget.

SYLVIA BJON

sylvia.bjon@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI LEHTI ?? Industrifö­rbundet inledde stridsåtgä­rder på olika håll i början av månaden – här på Meyers varv i Åbo den 3 oktober. Nu syns en lösning som kan stoppa strejker och övertidsfö­rbud.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI LEHTI Industrifö­rbundet inledde stridsåtgä­rder på olika håll i början av månaden – här på Meyers varv i Åbo den 3 oktober. Nu syns en lösning som kan stoppa strejker och övertidsfö­rbud.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? ”Regeringen­s antagande om att uppsägning­ströskeln är problemati­sk verkar ha bundit tjänsteman­naberednin­gen så att några andra alternativ för att nå målet inte har bedömts”, skriver expertråde­t. På bilden arbetsmini­ster Jari Lindström, statsminis­ter Juha Sipilä samt finansmini­ster Petteri Orpo.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ”Regeringen­s antagande om att uppsägning­ströskeln är problemati­sk verkar ha bundit tjänsteman­naberednin­gen så att några andra alternativ för att nå målet inte har bedömts”, skriver expertråde­t. På bilden arbetsmini­ster Jari Lindström, statsminis­ter Juha Sipilä samt finansmini­ster Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland