Hufvudstadsbladet

Turkiet begär misstänkta mördare utlämnade

Åklagare i Turkiet förbereder en begäran om utlämning av de 18 saudier som har gripits i sitt hemland med anledning av mordet på journalist­en Jamal Khashoggi.

- TT-AFP-REUTERS

Åklagarnas begäran motiveras med att Turkiet skulle vara bättre rustat att tjäna rättvisan i det aktuella fallet.

Uppgiften, som hänvisas till en högt uppsatt myndighets­källa, kommer samma dag som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal inför partisympa­tisörer sagt att utredarna har säkrat fler bevis i fallet än dem som Turkiet hittills har delat med sig av. Vilka dessa bevis är gick han inte in närmare in på.

Erdogan sade också att Saudiarabi­ens chefsåklag­are besöker Turkiet på söndag för samtal inom ramen för mordutredn­ingen. Då vill Turkiets ledare få svar på var Jamal Khashoggis kvarlevor är – och vem som skickade den misstänkta grupp saudiska agenter som anlände till Istanbul på morddagen.

– Vem gav denna order? Vem beordrade 15 personer att komma till Turkiet, frågar sig Erdogan i sitt tal.

– Om ni inte berättar kommer Saudiarabi­en inte gå fritt från dessa misstankar.

Fästmön kräver svar

Erdogan och hans utrikesmin­ister har återkomman­de ställt frågan om var kroppen finns, men uppenbarli­gen inte fått svar. Presidente­n vill även få svar på vem den ”lokala samarbetsp­artnern” är, som ska ha tagit Khashoggis kropp från konsulatet efter mordet.

– Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi gick in genom porten till Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul den 2 oktober, men aldrig ut igen.

På fredagen krävde också hans fästmö, som väntade utanför konsulatet och som sedan slog larm, att samtliga ansvariga ställs till svars.

– Jag kräver att alla inblandade i denna grymhet, från högsta till lägsta nivå, straffas och ställs inför rätta, säger hon i en intervju med tv-stationen Habertürk.

I intervjun säger fästmön också att hon inte tänker tacka ja till den inbjudan hon har fått av USA:s president Donald Trump om att besöka Vita huset – förrän hon kan se att USA genuint anstränger sig för att lösa mordet på Jamal Khashoggi.

Ryssland stöder Saudiarabi­en

Till en början påstod Saudiarabi­en att Jamal Khashoggi lämnat konsulatet efter sitt besök där, trots att hans fästmö som väntade utanför aldrig såg honom igen. Senare svängde man, erkände dödsfallet och hävdade att det var ett misstag under ett slagsmål som gått överstyr. Nu i torsdags backade man igen och meddelade att mordet var planerat.

Den saudiska regimen nekar till att den beordrade det, och får nu stöd av Ryssland.

– Det finns ett officiellt uttalande från kungen, det finns ett officiellt uttalade från kronprinse­n och ingen borde ha något skäl till att inte tro dem, säger den ryska regeringen­s talesperso­n Dmitrij Peskov.

Saudisk polis har gripit 18 personer för mordet.

❞ Vem gav denna order? Vem beordrade 15 personer att komma till Turkiet. Om ni inte berättar kommer Saudiarabi­en inte gå fritt från dessa misstankar. Recep Tayyip Erdogan

 ?? FOTO: TT-AP/ALI UNAL ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill veta var Jamal Khashoggis kvarlevor finns.■
FOTO: TT-AP/ALI UNAL Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill veta var Jamal Khashoggis kvarlevor finns.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland