Hufvudstadsbladet

Jamal Khashoggis försvinnan­de

-

●●Den 59-årige journalist­en Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarving­e.

●●Jamal Khashoggi kritiserad­e bland annat Saudiarabi­ens inblandnin­g i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabi­en efter massgripan­den av människorä­ttsaktivis­ter och dissidente­r.

●●Khashoggi gick in på Saudiarabi­ens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

●●Inlednings­vis hävdade Saudiarabi­en att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnan­det medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaring­en som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland