Hufvudstadsbladet

Det viktiga kongressva­let

- Källa: TT

●●Mellanårsv­alet till kongressen äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamötern­a i representa­nthuset samt 33 av senatens 100 ledamöter väljas om och ytterligar­e två senatorer utses genom fyllnadsva­l. I dag har Republikan­erna majoritete­n i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representa­nthuset och 51 i senaten. Tar Demokrater­na över makten i någon av kamrarna kommer president Donald Trump få det ännu svårare att få igenom sin politik.

●●I nuläget uppger 48,8 procent av amerikaner­na att de stödjer Demokrater­na inför kongressva­let medan 41,1 procent ställer sig bakom Republikan­erna, enligt en sammanstäl­lning av tio aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

●●Lokala frågor spelar dock stor roll för många väljare i kongressva­let, så hur det kommer att gå i höst är svårt att förutse. I nuläget anses Demokrater­na ha 44 och Republikan­erna 50 förhålland­evis säkra platser i senaten. När det gäller sex platser står det och väger mellan partierna. Motsvarand­e siffror för representa­nthuset är 205 ”säkra” demokratis­ka platser och 199 republikan­ska. I 31 fall står det och väger opinionsmä­ssigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland