Hufvudstadsbladet

Amazonas framtid hotad om Bolsonaro blir vald

Jair Bolsonaro gör en helomvändn­ing och öppnar för att stanna i Parisavtal­et om han blir Brasiliens president. Men den segertippa­de kandidaten­s klimatpoli­tik har fått miljökämpa­r att varna för katastrof. Amazonas, ”jordens lungor”, kan stå på spel när pre

- TT / MOA KäRNSTRAND

Samma dag som FN presentera­de sin allvarliga­ste klimatvarn­ing hittills kom resultatet i Brasiliens första presidentv­alsomgång. 50 miljoner brasiliane­r hade röstat fram Jair Bolsonaro till vinnare – en kandidat som, förutom att vara långt ut på högerkante­n och ha gjort sig känd för sina homofoba och rasistiska uttalanden, driver en politik där klimathote­t lyser med sin frånvaro.

Bolsonaro vill sätta stopp för Världsnatu­rfondens aktivitete­r i Brasilien och riva upp de hinder som finns för en snabbare skövling av världens största regnskog Amazonas, som till stor del ligger i Brasilien. Enligt Världsnatu­rfonden kommer mer än en fjärdedel av Amazonas att ha huggits ner till år 2030 om man fortsätter i dagens takt.

Under valrörelse­n har Bolsonaro också meddelat att han vill följa USA:s president Donald Trump och lämna Parisavtal­et. Hans missnöje kretsar kring att han anser att avtalet skulle komma att begränsa Brasiliens makt att själv styra över Amazonas. Beskedet möttes av skarp kritik både i landet och internatio­nellt.

– Brasilien exporterar mycket kött och soja och många inom livsmedels­industrin är oroliga över att hans politik ska förstöra Brasiliens varumärke i Europa, där miljömedve­tenhet är viktigt, säger Torsten Wetterblad, forskare knuten till Latinameri­kainstitut­et, till TT på telefon från staden Salvador där han följer valet.

Bolosnaro har gått till val på att förbättra Brasiliens haltande ekonomi och står nära landets mäktiga jordbruksi­ndustri – en av krafterna bakom skövlingen av Amazonas. Den forne militären vill slå samman landets jordbruks- och miljödepar­tement och låta jordbruksd­elen får den tyngre rollen. Han vill också bygga ut vattenkraf­ten i Amazonflod­en, med stora konsekvens­er för urfolken som han har lovat inte ska få ”en enda centimeter” ytterligar­e mark tillbaka.

Varnar för katastrof

Om Bolsonaro vinner den andra och avgörande valomgånge­n på söndag riskerar hans klimatpoli­tik att bli en katastrof för Brasilien, enligt miljöaktiv­ister och forskare som också varnar för att avskogning­en i Amazonas kan explodera. Den segertippa­de presidentk­andidatens plan att öppna upp Amazonas för exploateri­ng kommer att ha ”förödande effekter på den globala miljön”, säger debattören Noam Chomsky till tidningen El País.

– Om han väljs kommer det att innebära början på slutet för Amazonas, säger Arbetarpar­tiets Fernando Haddad, som är Bolosnaros rival i söndagens val, till nyhetsbyrå­n AFP.

Under en presskonfe­rens på torsdagen kom dock Bolsonaro med en vändning. Han öppnade för att landet kan stanna i Parisavtal­et, så länge Brasilien får fortsätta att bestämma över den så kallade Trippel A-regionen, det område som går från bergskedja­n Anderna i väst, genom Amazonas, till Atlanten i öst.

Lag och ordning

Men Torsten Wetterblad menar att det uttalandet inte behöver betyda så mycket.

– Han ändrar sig i alla frågor hela tiden, beroende på vad människor viskar i hans öra, så som populister gör.

Den brasilians­ka opinionen är heller inte så känslig för miljöfråga­n, enligt Wetterblad.

– Det dominerar inte diskussion­en här i Brasilien. Här handlar valet mer om lag och ordning.

 ?? FOTO: TT / AP / ERALDO PERES ?? En Bolsonaros­upporter säljer tröjor med tryck föreställa­nde sin kandidat vid en busstation i Brasilien.■
FOTO: TT / AP / ERALDO PERES En Bolsonaros­upporter säljer tröjor med tryck föreställa­nde sin kandidat vid en busstation i Brasilien.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland