Hufvudstadsbladet

Räikkönen har roligt på jobbet

– Anledninge­n till att de gått bättre i år beror på att saker och ting varit lättare. Det i sin tur har gjort mitt jobb roligare. säger Kimi Räikkönen i en intervju med Motorsport.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

De sista åren har varit tuffa för ”Iceman” men den här säsongen har varit den bästa på länge och han har stått på pallen i tio av arton lopp. Förra helgen kom den första segern på över fem år.

– Bilen har varit bra och jag har fått arbeta tillsamman­s med en bra grupp människor. Det var synd att raceingenj­ören Dave Greenwood försvann. I början av säsongen var han med oss så vi hade en stark grund att stå och bygga på och jag tycker att det gått bra. Ett par sämre lopp där jag bröt har vi haft men det händer i den här grenen, säger Kimi Räikkönen.

I Bahrain blev depåstoppe­t en katastrof, en mekaniker blev påkörd och bröt ett ben. Sen hade han problem med motorn i Spanien och utöver det har det blivit ett par urvattnade lopp i Monaco och Kanada.

– Men jag har också varit med där uppe och kämpat och då är det självklart roligare.

Efter en svag inledning på säsongen tog Mercedes över kommandot tack vare en bättre uppgraderi­ng av bilen. Då tappade Scuderia fördelen man hade.

– Om man ser på säsongen som en helhet har vi varit bra och vi saknar egentligen ingenting. Det handlar om att maximera kunnandet och undvika misstag.

Inte pigg på analys

– Jag tror inte det finns någon magi och jag tror inte att formel 1 ändrat skepnad på 20 år. Då som nu är det samma saker som gör bilen snabbare. Man behöver inte skapa nya saker för att lyckas.

Räikkönen tycker också att det är fullständi­gt meningslös­t att analysera Sebastian Vettels säsong och skylla på honom för de misstag han gjort. I början av säsongen gick tysken och Lewis Hamilton tuffa duster men sedan halkade Vettel efter. Delvis beroende på vissa individuel­la missar.

– Jag vet inte om Sebastian gjort en massa misstag. Misstag gör vi alla. Det är alltid lätt att vara efterklok.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GREG BAKER ?? Kimi Räikkönen tycker att säsongen har förlöpt bra.■
FOTO: LEHTIKUVA/GREG BAKER Kimi Räikkönen tycker att säsongen har förlöpt bra.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland