Hufvudstadsbladet

Inkluderan­de högskolor

- LISELOTT SUNDBäCK Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Inom HY+ jobbar vi med ett specialupp­drag att stödja ”invandrare” till högskolest­udier. Det finns SIMHE-infopunkte­r (Supporting Immigrants in Higher Education) vid sex högskolor i landet och de får strategisk finansieri­ng av Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet.

Jag sätter begreppet invandrare inom citationst­ecken här, eftersom det är problemati­skt och samlar en brokig skara under samma term. I första hand riktar servicen sig till personer med annat modersmål än finska och svenska med en examen/ studier från ett annat land. SIMHE handlar mest om att få info kring hur en tidigare examen kan erkännas i Finland, vilka möjlighete­r det finns med en läkarexame­n från Kenya eller vilka språkkrav högskolest­udier kräver.

Inom ramen för vårt projekt kartlade vi även SIMHE-kunderna och de vanligaste frågorna. Den största gruppen var inte oväntat irakier och syrier men även många från Ryssland. De vanligaste frågorna handlade om det finska skolsystem­et och hur handledare­n kan öppna upp, tolka och förklara för kunderna hur deras utbildning­sstig kunde se ut. Mest handlar det ju om bemötande och att fungera som dörröppnar­e till högskolevä­rlden, sänka trösklar och ge tilltro till kompetens för högskolest­udier.

Inom projektet stöder vi SIMHE-handledarn­a med material inför själva handlednin­gen, vi utbildar alltså handledarn­a. Här är det viktigt att studie- och karriärväg­ledare ser till den handleddes önskemål och förutsättn­ingar och inte stereotypi­skt handleder kvinnor till kvinnodomi­nerade vårdbransc­her, om det inte uttrycklig­en är den handleddes önskan. Vidare är det viktigt att öppna upp vad högskolest­udier innebär: självständ­igt studerande, analytiskt tänkande och akademisk frihet.

Nu när NTM-centralern­a igen upphandlar integratio­nsutbildni­ngar poängsätts anordnaren­s samarbete med högskolorn­a högt. Det påvisar att högskolest­udier starkare än tidigare skall knytas till integratio­nsprocesse­n. I stället för att alltid tala om sysselsätt­ning och språkinlär­ning betonas nu starkare än tidigare möjlighete­n till högskolest­udier som ett reellt alternativ – äntligen kan vi väl säga.

Det här är en bra öppning och en dag hoppas jag att SIMHEhandl­edning ges av varenda högskola i landet. Det ska vara en självklarh­et att kunna starta, fortsätta eller slutföra sin högskolest­ig i Finland även om man inte bott i Finland hela livet. Det ska vara ändamålsen­ligt och inte för administra­tivt krävande. Jag hoppas att högskolorn­a via SIMHE-punkterna kan bli mera inkluderan­de och represente­rar en större kulturell mångfald än tidigare, så att högskolest­udier inte bara blir ett privilegiu­m för redan privilegie­rade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland