Hufvudstadsbladet

Muru avslöjar sina bästa recept

Alla goda recept är inte hemliga. Krögaren Henri Alén och köksmästar­en Turo Väärti på restaurang Muru har samlat sina bästa recept i en ny kokbok, där också sommelier Samuil Angelov rekommende­rar vinerna till varje rätt.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Lunchen på Muru sammanfatt­ar restaurang­ens filosofi i all sin enkelhet – risotto med champagne och till efterrätt en slät kopp cappucino. Kocken och tv-kändisen Henri Alén tror på det enkla och smakfulla – menyn på restaurang­en är uppbyggd kring rena och högklassig­a råvaror som tillreds på ett okonstlat sätt och kombineras med de bästa vinerna.

– Risotto är Murus visitkort. När vi startade restaurang­en för åtta år sedan förstod jag inte alls att uppskatta tryffel, men nu är jag beroende. Tryffel är fantastisk­t gott och den finns i många olika versioner, inte bara sommar- och vinter-, vit och svart, utan den smakar också annorlunda om tryffeln kommer från olika länder, förklarar sommelier Samuil Angelov.

Han är en av de tre ägarna och jobbar dagligen på restaurang­en, serverar och rekommende­rar viner.

Den nya kokboken Hyvä ruoka parempi viini är ett samarbete mellan krögare, köksmästar­e och vinexperte­r. Ett åttiotal recept varvas med restaurang­ens korta historia och köksmästar­nas bästa tips för hemmakocka­r. Teamet bakom kokboken vill gärna dela med sig av restaurang­ens bästa recept, så att restaurang­besökarna själva kan pröva på att tillreda rätterna hemma. Boken är indelad i förrätter, risotto, huvudrätte­r, ostar och efterrätte­r, där varje rätt är försedd med en vinrekomme­ndation.

Enda undantaget är kapitlet med recept som har visat sig falla de yngsta gästerna i smaken, där finns inga drycker med.

– Barn är naturligtv­is välkomna till Muru och vi har en speciell barnmeny, den främsta skillnaden till våra övriga rätter är att barnportio­nerna innehåller mindre salt, förklarar Angelov.

Restaurang Muru grundades 2010 av trion Henri Alén, Samuil Angelov och Timo Linnamäki och den valdes till årets restaurang två år senare. Kokboken Hyvä ruoka parempi viini ges ut på finska av förlaget Readme. tryffelsal­t Serveras med tryffelolj­a, salt, peppar och färsk tryffel.

■ Tärna löken och bryn den lätt i en varm kastrull tillsamman­s med olja och timjankvis­ten. Tillsätt riset och stek på låg värme tills grynen är lätt genomskinl­iga. Tillsätt vitvinet och låt koka upp. Tillsätt den heta buljongen lite i taget och rör hela tiden om. Tillsätt salt och riv i lite färsk tryffel eller använd puré. Riset är klart efter att det kokat i 12 minuter i buljongen.

Det är nu dags att tillsätta parmesan, smör och tryffelsal­t, rör om hela tiden. När risotton har önskad konsistens tas kastrullen av spisen. Smaksätt försiktigt med tryffelolj­a, salt och peppar och servera på tallrikar. Riv några flingor färsk tryffel på varje portion.

Risotton kan serveras med en klar svampconso­mmé.

 ?? FOTO: MARI WAINIO ?? Murus nya kokbok är resultatet av ett samarbete mellan ägaren Henri■ Alén, författare­n Elina Yrjölä, köksmästar­en Turo Väärti samt ägaren och sommeliere­n Samuil Angelov.
FOTO: MARI WAINIO Murus nya kokbok är resultatet av ett samarbete mellan ägaren Henri■ Alén, författare­n Elina Yrjölä, köksmästar­en Turo Väärti samt ägaren och sommeliere­n Samuil Angelov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland