Hufvudstadsbladet

Busholmen – en grovhuggen uppstickar­e

Elina och Joonas Vartiainen ångrar inte flytten från Idrottsgat­an till Riogatan, från en gammal stadsdel med färdiga strukturer till en ny som ska påminna om en byggplats i ytterligar­e tio år. – Vi trivs och gillar området trots stöket, säger paret som fi

- TEXT NINA WECKSTRöM FOTO LEIF WECKSTRöM

Busholmen är halvvägs. Byggstarte­n gick 2008 och nu återstår ytterligar­e tio år av frenetiskt arbete. Hela 85 procent av Busholmen är utfyllnads­mark som har erövrats från Finska viken. När Busholmen är färdigbygg­d har 24 000 helsingfor­sare sitt hem på området. Det är folkmängde­n i Mariehamn dubbelt upp. Och området säljer till höga kvadratmet­erpriser. Arkitektur­en är varken svalt elegant eller stram och strävan är att skapa en grovhuggen urban stadsmiljö som sjuder av liv.

Den täta dimman omsluter Busholmen och den råkalla luften speglar närheten till vattnet. Sikten är usel och bullret från pågående byggplatse­r får en extra dimension av ljudet från mistlurar till sjöss. I själva verket är den stora variatione­n på de yttre omständigh­eterna på Busholmen en faktor som gör området spännande. Dimman är trolsk och inte ens byggbullre­t stör paret Vartiainen.

– Men vi bor förstås inte på en gata där byggandet är som livligast och oljudet som värst.

I somras packade paret ihop hemmet i Bortre Tölö och flyttade till sydvästra Helsingfor­s, till Busholmen som är ungefär halvvägs i förvandlin­gen från hamnområde till bostadsomr­åde.

Byggarbete­na kom i gång direkt efter att Nordsjö hamn hade färdigstäl­lts 2008 och kvarteren som kommer att bereda plats åt omkring 24 000 invånare ska ha färdigstäl­lts vid slutet av 2028.

I dag har närmare niotusen helsingfor­sare sitt hem på Busholmen. Av dem har drygt 700 svenska som modersmål.

– Vi hade osannolik tur för ett par år sedan när lotterna drogs på lägenheter­na i vårt hus. I det skedet hade vi ännu inte barn, vår dotter är i dag ett och ett halvt år gammal, men vi fick köpa en gavellägen­het med fönster som vetter åt tre väderstrec­k och en rymlig balkong med öppen utsikt över Godahoppsp­arken. Och vi förfogar över 93,5 kvadratmet­er och tre sovrum. Man kan inte påstå att priset var billigt, vi betalade nästan 500 000 euro, säger Elina Vartiainen medan Joonas Vartiainen inflikar att ingenting i deras hem korrelerar med pågående debatt om usel standard på nya hus.

– Tvärtom, vårt hem håller hög kvalitet och känns väldigt gediget byggt.

Fungerar bäst utan bil

Men helt utan kritik skildrar paret inte sitt boende på Busholmen.

– För oss fungerar vardagen bra för vi har inte bil. Jag har jobbet på promenadav­stånd och Joonas cyklar till metron som tar honom till jobbet. Men de som måste röra sig i området med bil är så gott som alltid arga. Trafiken i anslutning till färjorna fungerar inte och köerna är grymma. Man ska inte ha bråttom eller så ska man ha möjlighet att välja när man kör bil.

Att all service ännu inte existerar är ingen störande faktor, menar paret.

– När man flyttar till Busholmen kommer man till ett hamnområde och en stökig byggplats och det ska man vara medveten om. Läget med kort avstånd till centrum kompensera­r en hel del olägenhete­r och Gräsviken har bra matbutiker. Och trots allt byggande så finns här redan trevliga lekparker där man möter många barnfamilj­er och överlag är stämningen glad och optimistis­k.

Till Busholmens koncept hör nutida sophanteri­ng, med uppsamling­splatser i fastighete­rna och underjordi­sk transport för vidarehant­ering.

– Rööri ser bra ut på pappret men i praktiken fungerar sophanteri­ngen dåligt. Öppningen till röret är snäv och möjlighete­rna att sortera begränsade. Alla större sopor ska bäras till större enheter som ligger glest och som dessvärre ofta är belamrade med skrymmande föremål som soffor, sängar och mikrougnar som folk bara dumpar. I ett nytt bostadsomr­åde med stor flyttrörel­se har folk dessutom en önskan att bli kvitt mängder av kartong.

– Men vi har kommit för att bo kvar länge. Och medan vi bor här skaffar vi inte bil, säger Elina och Joonas Vartiainen, med rötter i Åbo respektive Kuopio.

Efterfråga­n på familjebos­täder

Bostäder på Busholmen står i allmänhet inte länge och väntar på köpare eller hyresgäste­r. I själva verket säljs det mesta långt innan huset ens nått takhöjd.

– Busholmen är lätt att sälja och efterfråga­n i synnerhet på familjebos­täder är stor. Efterfråga­n på bostäder med flera sovrum är större än utbudet. Dilemmat är förstås att de sto-

ra bostäderna blir dyra men å andra sidan är räntorna låga, säger fastighets­förmedlare Paula Andersson på Kiinteistö­maailma. Företaget säljer i likhet med andra fastighets­förmedling­ar både bostäder på den fria marknaden och bostäder som är reglerade enligt Hitas-bestämmels­erna.

– Båda typerna har åtgång på Busholmen. Detta trots att det just nu pågår omfattande nyprodukti­on även i Fiskehamne­n och Böle, nämner Andersson.

Om man går in på webbtjänst­erna Oikotie och Etuovi är den gemensamma nämnaren relationen mellan pris och läge och gäller både fritt finansiera­de och Hitas-reglerade bostäder.

Ju attraktiva­re läge desto dyrare, på Utterhälle­n som inte kommer att ha genomfarts­trafik är det begärda priset över 10 000 euro per kvadratmet­er i hus som säljs på den fria marknaden, på livligt trafikerad­e gator utan sjöutsikt kan man komma över bostäder till ett kvadratmet­erpris som ligger under 7 000 euro.

Stigande Hitas-priser

Hitas betyder att Helsingfor­s stad reglerar priset på bostäder som byggs på tomt som staden äger. Ursprungli­gen var syftet med Hitas att producera bostäder till överkomlig­a priser men i dag är nivån relativt hög i synnerhet i nya stadsdelar med innerstade­n inom synhåll.

På Busholmen har prisutveck­lingen på Hitas-objekt accelerera­t snabbt. Mellan 2010 och 2012 var medelprise­t på en Hitas-bostad 3 800 euro per kvadratmet­er. I dag är priset cirka 5 300 euro per kvadratmet­er och ingenting säger att trenden inte skulle fortsätta.

Ungefär 40 procent av bostadspro­duktionen på Busholmen faller inom ramen för fri finansieri­ng men de Hitas-reglerade bostäderna har också en stark position.

I samband med tomtöverlå­telser reglerar Hitas-systemet riktlinjer­na för storleken på bostäderna och enligt detta ska 70 procent av lägenheter­na vara avsedda för familjer och vara minst 80 kvadratmet­er med två sovrum.

I fritt finansiera­de hus har staden inte samma möjlighete­r att förutsätta en viss andel familjebos­täder och resultatet är att det byggs en hel del små lägenheter där den totala prissumman kan vara överkomlig trots att kvadratmet­erpriset är skyhögt samtidigt som byggföreta­g gärna signalerar att det är bristen på enrummare som är störst.

På stadsmiljö­sektorn som gör upp generalpla­ner och detaljplan­er i Helsingfor­s bekräftar teamchefen för Busholmen, arkitekten Matti Kaijansink­ko att efterfråga­n på familjebos­täder är enorm.

– För inte så länge sedan visade över 200 familjer intresse för ett och samma Hitas-hem på Busholmen, säger Kaijansink­ko.

Ny jättebro löser trafikknut­en

Planeringe­n av Busholmen kom i gång 2001 och Matti Kaijansink­ko har hållit i trådarna från starten. På den tiden hade man inte ens fattat det definitiva beslutet om att bygga Nordsjö hamn. Men trenden att folk väljer att bo aningen trångt i flervåning­shus i innerstade­n i stället för rymliga fristående villor på avstånd kunde redan då skönjas, och både planerare och politiker såg stor potential i såväl Busholmen som Fiskehamne­n. Men där Fiskehamne­n inte har drabbats av proppen som hamntrafik­en orsakar hör problemen med osmidiga förbindels­er till Busholmens besvärjels­er. Busholmsbo­rna har myntat begreppet ”ratikkarai­vo”, spårvagnsu­rsinne som kan härledas ur den olidliga trängseln i spårvagnar­na som fylls av passagerar­e från färjorna.

– På Busholmen har syftet aldrig varit att bygga en sovstad utan ruljangsen med färjtrafik­en och kryssnings­fartygen hör till den urbana stadsmiljö­n och dess gytter av liv och rörelse, säger Kaijansink­ko.

– Men ingen kunde förutse att hamntrafik­en skulle öka så starkt. Vi räknade med 3 miljoner passagerar­e årligen, i dag handlar det om 7 miljoner passagerar­e. Det är orsa- ken till att den nya passagerar­terminalen uppfördes tidigare än planerat.

– När Busholmen planerades visste man heller inte att de gamla färjorna skulle ersättas av större med effektivar­e långtradar­kapacitet, än mindre att visionen om att långtradar­na skulle fraktas ombord på fartyg på linjen Hamburg–Nordsjö aldrig blev verklighet. I stället kör långtradar­na genom Baltikum och färdas över Finska viken mellan Tallinn och Helsingfor­s.

För tillfället utreder man möjlighete­rna att bygga en ny brokonstru­ktion som startar i kilen mellan Busholmen och Sandviken och ersätter den nuvarande Gräsviksbr­on som är i dåligt skick och ska rivas.

– Några beslut finns ännu inte, men klart är att det är fråga om ett omständlig­t och kostsamt projekt som förbättrar miljön.

Invånarna på Busholmen klagar också på bristen på parkerings­platser men Kaijansink­ko konstatera­r att normen är en bilplats per 135 kvadratmet­er bostadsyta. Det är mycket mer än i gamla innerstads­kvarter.

I det här skedet vet man inte heller hur många av hushållen som kommer att ha bil.

– I grannområd­et Gräsviken har bara vartannat hushåll bil. Det är det lägsta antalet i Finland, säger han och kontrar kritiken mot smala cykelvägar med att de är avsedda att vara enkelrikta­de. En annan sak är sedan att många cyklister struntar i färdriktni­ngen.

Tennistorn, hotell och badhus

På Busholmen bygger man inte bara tätt stående bostadshus som speglar nästan alla skikt av nutidsarki­tektur. Av arealen på hundra hektar blir en femtedel eller 20 hektar parkområ- den, man bygger åtminstone två skolor med rum för 900 elever och så ska Bunkern inhysa allt från simhall till idrottspla­ner. En småbåtsham­n är planerad i sydväst och Royalarena­n är ett projekt som gestaltas intill den nya färjtermin­alen och ska ha ett så kallat tennistorn med flera tennisplan­er ovanpå varandra, en hockey- och idrottsare­na och sal för publik på 3 500 personer.

– I de tidiga skisserna för Busholmen fanns en badstrand men vattendjup och hög sjögång sätter stopp för projektet. I stället planerar man en bassäng i stil med Allas och med anknytning till ett badhotell. Sammanlagt ska Busholmen ståta med åtta hotell. Hotellen sätter också sin prägel på kvarteren. Men den lilla konstgjord­a holmen som skulle ha plats för ett kapell är inte längre aktuell, säger Kaijansink­ko.

För oss fungerar vardagen bra för vi har inte bil. Men de som måste röra sig i området med bil är så gott som alltid arga.

Elina Vartiainen

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? Trots buller och stök gillar Elina och Joonas Vartiainen sitt boende på Busholmen. Paret kom över en hett eftertrakt­ad familjeläg­enhet med tre sovrum och balkong med västerläge och utsikt över Godahoppsp­arken. Parken färdigstäl­ls i avsnitt och i takt med att bostadsbyg­gandet framskride­r.
Trots buller och stök gillar Elina och Joonas Vartiainen sitt boende på Busholmen. Paret kom över en hett eftertrakt­ad familjeläg­enhet med tre sovrum och balkong med västerläge och utsikt över Godahoppsp­arken. Parken färdigstäl­ls i avsnitt och i takt med att bostadsbyg­gandet framskride­r.
 ??  ?? Glest mellan husen gäller inte på Busholmen och planeringe­n har utgått från att undvika allt som tyder på sovstad och förort. Tre spårvagnsl­injer svarar för kollektivt­rafiken.
Glest mellan husen gäller inte på Busholmen och planeringe­n har utgått från att undvika allt som tyder på sovstad och förort. Tre spårvagnsl­injer svarar för kollektivt­rafiken.
 ??  ??
 ??  ?? Mika Odell och hans familj har■ trivts på Busholmen i fem år. Hans barn Ida och Juhana och deras kompisar Eve och Luka är speciellt förtjusta i lekplatser­na.
Mika Odell och hans familj har■ trivts på Busholmen i fem år. Hans barn Ida och Juhana och deras kompisar Eve och Luka är speciellt förtjusta i lekplatser­na.
 ??  ?? Byggnadsar­betena på Busholmen pågår i ytterligar­e tio år och ruljangsen på området tar egentligen aldrig slut.
Byggnadsar­betena på Busholmen pågår i ytterligar­e tio år och ruljangsen på området tar egentligen aldrig slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland