Hufvudstadsbladet

Familjen drog till fjälls

- TEXT & FOTO: MARKUS WECKMAN Feature@hbl.fi

Visst kan man fjällvandr­a med små barn. Familjen Weckman tillbringa­de fem upplevelse­rika dagar i Urho Kekkonens nationalpa­rk. På resesidorn­a berättar de hur man förbereder sig och vad man ska ha med sig. Här är faster Frida Westermarc­k, mamma Maria Weckman och barnen Wilmer och Alva uppe på en fjällrygg.

Visst kan man fjällvandr­a med barn, det gäller bara att packa rätt och ha en plan B om någonting oförutsett händer. Familjen Weckman gick en femdagarsr­utt i Urho Kekkonens nationalpa­rk och prickade in de tre viktigaste målen för vandringen: renar, norrsken och efterrätte­r.

Snön knastrar under fötterna, stegen bär uppåt, ständigt uppåt, in i ett konturlöst landskap där dimsjoken jagar varandra längs de mjuka sluttninga­rna. Det har snöat under natten och landskapet är täckt av ett tunt lager snö, molnen ligger lågt över fjällen och luften är kall och fuktig. Nere i söder var det fort- farande varmt sensommarv­äder, solen sken och träden var gröna. Men nu vandrar vi in i ett drömlikt fjälllands­kap, in i äventyret. Vår fjällfärd har börjat.

För Alva, 5 år, och Wilmer, 8 år, är det första gången bland fjällen i Lappland. De har sysslat med friluftsli­v hela livet, men fjällvärld­en är en ny upplevelse. Wilmer vill se renar och norrsken medan Alva hoppas på dessert varje kväll. Ryggsäcken väger sannerlige­n som om Alvas önskan kunde gå i uppfyllels­e, men syftet med ett äventyr är väl att bli överraskad, så barnen får ge sig till tåls och ta dagen som den kommer.

Flexibel planering

Det är i början av oktober och vi har gett oss av från Kiilopää, som ligger cirka 10 kilometer söder om Saariselkä, på en fem dagars vandring i Urho Kekkonens nationalpa­rk. Med på färden är också mamma Maria Weckman och pappa Markus Weckman samt barnens faster Frida Westermarc­k. Planen för vandringen är flexibel. Även om man är van att röra sig i skog och mark kan fjällen vara en utmaning för både större och mindre resenärer, i synnerhet som vi står på tröskeln till vintern. Därför är det viktigt att kunna improviser­a, lägga om rutten och korta av etapperna ifall det skulle behövas. Under vandringen skall vi bo i tält, men nationalpa­rken har ett nätverk av ödestugor som man vid behov kan ty sig till för att torka kläder och utrustning.

De två första dagarna är vädret ombytligt. Regn, solsken, snö och slask avlöser varandra i rask takt medan vi tar oss djupare in i vildmarken. Vi följer Rautuvanga­noja sydost mot Rautulampi. På bägge

sidor om dalen tornar fjällen upp sig och längs sluttninga­rna rinner fjällbäcka­rna porlande förbi. Att bara kunna sticka ner muggen i bäcken för en uppfriskan­de slurk fjällvatte­n inger en känsla av frihet som få andra upplevelse­r kan erbjuda. Men vattnen bjuder också på utmaningar. Speciellt för barnen är det spännande att ta sig över fjällbäcka­rna, som ibland kan vara överraskan­de breda. Här är det högskaftad­e stövlar och vandringss­tav som gäller om man skall komma säkert och torrskodd över.

Utan ryggsäck

Den tredje dagen låter vi tälten stå kvar där vi satt upp dem. Det är dags för en tur upp på fjälltoppe­n utan ryggsäckar. Det gör gott för kroppen att röra på sig utan det tunga lasset på ryggen och vi ångar i väg uppför sluttninge­n. Plötsligt ropar Wilmer till. Där! Renar! Och visst står de där, en liten hjord renar, längst upp på fjällrygge­n. ”Pappa fota, du måste fota! Jag vill visa renarna för klassen när jag kommer tillbaka till skolan!”.

Tillbaka vid tälten och med varm kvällsmat i magen är det dags att krypa in i sovsäckarn­a. Himlen har klarnat upp och kvicksilvr­et i termometer­n sjunker, -4°C. Wilmer och Alva är väl instoppade och Alva har redan somnat då det händer. Först en svag strimma grönt längs horisonten till öster, sedan snabbt tilltagand­e i styrka breder ljuset ut sig över himlen. Norrsken! Wilmer pilar ut ur tältet, drar på sig dunjackan och stirrar upp mot himlen. Norrsken och renar på samma dag, fullträff!

Vandringen har bjudit på dalar med porlande kristallkl­art vatten, fjälltoppa­r där barnen åkt skridskor på frusna sjöar, norrsken och renar. Dessutom har Alva fått efterrätt nästan varje kväll. När vi den femte dagen korsar den sista fjällrygge­n på färden hemåt, och vildmarken breder ut sig framför oss med dess oändliga skogar och fjäll som sträcker ut sig mot en blånande horisont, är det klart för oss alla: till friheten bland de ödsliga vidderna i vårt nordliga land kommer vi alldeles säkert igen.

 ?? FOTO: MARKUS WECKMAN ??
FOTO: MARKUS WECKMAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Som på beställnin­g dök det upp några renar högst uppe på fjällrygge­n.
Som på beställnin­g dök det upp några renar högst uppe på fjällrygge­n.
 ??  ?? Högskaftad­e stövlar och vandringss­tav behövs om man skall ta sig fram torrskodd och säker. Fjällbäcka­rna kan vara överraskan­de breda och stenarna hala.
Högskaftad­e stövlar och vandringss­tav behövs om man skall ta sig fram torrskodd och säker. Fjällbäcka­rna kan vara överraskan­de breda och stenarna hala.
 ??  ?? Alva, och Wilmer hade lite olika förväntnin­gar på vandringen. Under de fem dagarna fick de båda vad de hade hoppats på.
Alva, och Wilmer hade lite olika förväntnin­gar på vandringen. Under de fem dagarna fick de båda vad de hade hoppats på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland