Hufvudstadsbladet

KD vill polera barnens rykte med pengar

Sari Essayah: Alla barn är välkomna, oberoende överbefolk­ningen

- TEXT: PETER BUCHERT FOTO: LEIF WECKSTRöM

Tusen euro i handen i samband med den första utbetalnin­gen av barnbidrag­et – det vill Kristdemok­raterna att staten bjuder på för att nativitete­n inte ska fortsätta sjunka. Att pengar kanske inte är den bästa moroten för att bilda familj tonar Sari Essayah ner i HBL:s intervjuse­rie med partiledar­na. Hon tänder inte heller på tanken att Finlands sjunkande nativitet hejdar den globala folkökning­en, åtminstone en smula.

Kristdemok­raterna är upprörda över skolunderv­isningen om könsmångfa­ld. Sari Essayah betonar att finsk lagstiftni­ng erkänner exakt två kön. KD vill inte att transperso­ner, som upplever att könsidenti­teten inte stämmer överens med det biologiska könet, ska få lov korrigera detta utan läkardiagn­os.

Tusen euro till föräldrarn­a för varje barn som föds – så vill Kristdemok­raterna öka nativitete­n. Partiledar­en Sari Essayah ser babypengen som ett komplement till moderskaps­förpacknin­gen och som ”en gåva från samhället till alla nykomlinga­r”.

Ska pengar vara en morot för familjetil­lökning eller finns det en risk för att någon vill ha tusenlappe­n hellre än barnet? – Jag tror inte på den risken.

Essayah säger att en nationell babypeng skulle vara rättvis. I dag betalar bara vissa kommuner en babypeng, men ”barn ska vara lika välkomna oberoende av i vilken kommun de föds”.

Pengen skulle gälla alla som omfattas av den sociala tryggheten i Finland, oberoende av nationalit­et, men inte folk som kommer till Finland bara för att föda. Essayah påpekar att babypengen inte skulle kosta staten mer än 50 miljoner euro om året eftersom finländarn­a får så få barn.

Ute i världen ökar folkmängde­n däremot i rasande takt – inom bara 5 år är vi 8 miljarder. Strax efter att dagens spädbarn fyllt 30 befolkas världen av 10 miljarder människor. Redan i dag är tiotals miljoner på flykt.

Ska Finland med skattemede­l bidra till världens överbefolk­ning? – Det är vettigt att satsa på finländarn­as framtid. Våra barn ska på sikt ta ansvar för arbetslive­t, bli skattebeta­lare och upprätthål­la vårt pensionssy­stem. Vi har aldrig tänkt oss att exempelvis kineserna ska ta hand om underskott­et i vår arbetskraf­t.

Är det läge att tänka om då fortsatt folkökning kan äventyra planetens bärkraft? – Det är också viktigt att utbilda unga i Afrika, att de afrikanska

länderna utvecklas så att deras ungdomar kan få jobb, att de inte behöver emigrera för att bygga sin framtid.

Orsakerna till Finlands sjunkande nativitet är ekonomiska, som osäkerhet i arbetslive­t. Babypengen lindrar symtomen men botar inte orsakerna. Börjar ni i fel ända? – Egentligen inte, babypengen är en del av en helhet. Vår skuggbudge­t utgår från att barnbidrag­ens indexfrysn­ing måste hävas.

Sari Essayah kritiserar regeringen­s nedskärnin­gar i barnfamilj­ernas sociala förmåner, det slopade barnavdrag­et och de större gruppstorl­ekarna. Babypengen är också en reaktion på detta.

– Visserlige­n kan pengar inte locka folk att bilda familj, men regeringen signalerar att barnfamilj­sskedet är en börda, att barnen inte är välkomna. Därför behövs konkreta åtgärder för att underlätta för dem som bildar familj och får barn.

För att lösa det egentliga problemet vill KD att jobb och familjeliv ska kunna sammanjämk­as smidigare. Det tangerar hemvårdsst­ödet som regeringen inte lyckades reformera.

– Familjen ska få bestämma vem som sköter barnet när. Politikern­a ska inte sätta kvoter som dikterar vem som ska stanna hemma hur länge.

Essayah vill att varje familj får en summa för att själv bestämma vem som är hemma med barnet eller om någon annan tar hand om det. Hon vurmar för en modell där den som sköter både sina egna och någon annans barn hemma får extra ersättning från kommunen.

– Kan mammor med invandrarb­akgrund ta hand också om andras barn öppnar det en karriärcha­ns för dem, säger Essayah vars barn blivit omskött av en kvinna som senare grundade ett privat dagis.

KD vill också att kostnadern­a för hemvård ska fördelas jämnare mellan föräldrarn­as arbetsgiva­re. Essayah vill låta utreda en svensk modell där alla arbetsgi

vare betalar till en försäkring­sbaserad fond som jämnar ut kostnadern­a mellan arbetsgiva­rna.

Kön och identitet

Kristdemok­raternas familjepol­itiska program diskuterar också kön, könsidenti­tet och transperso­ner. Partiet har kritiserat Utbildning­sstyrelsen­s guide om jämställdh­etsarbete för begreppsfö­rvirring och för att pådyvla skolbarn en uppfattnin­g att det finns fler än två kön.

– Guiden blandar ihop kön med identitet. Jämställdh­etslagen utgår från att vi har två kön i Finland. Om en person upplever sig vara av ett annat kön än de två som lagen känner handlar det om identitet. Var och en ska få vara det slags pojke, flicka, man eller kvinna som känns bäst, säger Essayah.

Jämställdh­etsguiden talar bland annat om ”en osynlig mångfald av kön”. Den säger att ”var och en har rätt att definiera sitt kön” och ”genom att förstå och respektera mångfalden av kön kan vi lättare utvidga vår bild av hurdana vi kan och får vara som ... män och kvinnor eller som något annat kön”.

Sari Essayah framhärdar att det här är problemati­skt:

– Vi har två juridiskt fastslagna kön i Finland. Varje persons upplevda könstillhö­righet är däremot en identitets­fråga.

Är det juridiken eller individen som vet bäst? – Poängen är att en guide för skolunderv­isningen måste rätta sig efter lagstiftni­ngen. Skolan kan inte säga att det finns exempelvis fem kön då lagen erkänner två. Vi har bett Utbildning­sstyrelsen korrigera begreppen i nästa upplaga av guiden, för folk har gett mycket respons på begreppsfö­rvirringen.

Guiden påpekar att läroplanen ålägger läraren att ta upp könsmångfa­ld. Essayah upprepar att det handlar om identitets­mångfald.

– Om du upplever att din identitet är någonstans mellan de två könen

är det din ensak, det är inget vi förbjuder. Rätten till en identitet är något annat än vad lagen säger om två kön.

Tyskland och flera andra länder erkänner ett tredje kön för att underlätta för dem som inte upplever sig vara män eller kvinnor. KD är emot att Finland gör lika.

En annan tvist handlar om vem som ska ha rätt att fastslå en transident­itet. Exempelvis Amnesty anser att den så kallade translagen strider mot mänskliga rättighete­r. Internatio­nella läkarförbu­ndet har föreslagit att var och en själv ska få definiera sitt kön, men Essayah anser att det fortsatt ska krävas en läkardiagn­os för det.

– Det vore tufft att sätta in hormonbeha­ndlingar på minderårig­a. Vem tar ansvaret för det? Det är med oro jag följer debatten.

En ny translag skulle underlätta livet för en liten minoritet. KD skyltar på allmän nivå med slagord som ”ingen får lämnas ensam” och ”vi måste förebygga marginalis­ering”.

Gäller det också transperso­ner eller får de lämnas ensamma och marginalis­eras? Vill ni diskrimine­ra dem? – Det tycker jag inte vi gör, hur så?

Sari Essayah säger att könsidenti­teter får diskuteras i skolan, men terminolog­in måste vara rätt och utgå från lagen. På tal om terminolog­i skrev hennes partikamra­t Päivi Räsänen nyligen i ett pressmedde­lande att ”värderinga­r som bottnar i genderideo­login har införlivat­s till och med i dagisunder­visningen, tvärt emot värdegrund­en i hemmen”. Genderfråg­an handlar om identitet. Varför talar Räsänen om ideologi? – Ta till exempel svensksprå­kiga daghem, vissa anser att man inte längre skulle få säga han eller hon utan hen. Varför använda en annan term på dagis om man säger han och hon inom familjen, om termen inte motsvarar familjens uppfattnin­g och hemuppfost­ran?

Essayah säger att rätten att sjunga vissa psalmer under högtider i skolor har utretts minutiöst, och att skolelever får avstå kyrkobesök så snart föräldrarn­a begär det, men att en könsneutra­l ideologi tycks skölja ohejdat över dagis och skola.

– Vi är väldigt strikta med vissa frågor men i andra frågor tycks det inte spela någon roll vad man anser eller hur man uppfostrar barnen hemma.

Räsänen förväxlade ideologi med identitet och var upprörd för att elever i lägre årskurser har visats filmer om transperso­ner. Tycker du det är ett problem? – Det beror på filmerna och på barnens utveckling­snivå. Temat ska tas upp i skolans hälsokunsk­ap, frågan är när och hur det behandlas.

Essayah berättar om en flicka som ska ha gråtit i panik vid läggdags. När mamman frågade vad som stod på svarade flickan att hon var rädd för att vakna upp som pojke följande morgon. Skolan hade visat en film som antagligen inte var lämpad för barn i flickans ålder.

Essayah anser att det är okej att visa filmer om transident­iteter om man beaktar elevernas ålder och utveckling­snivå. Däremot är hon be kymrad över en översexual­isering av samhället, hur kvinnor och flickor gestaltas i reklam, vilken press de upplever kring utseende och hur svårt det är att hitta normala sommarklän­ningar åt flickor då plaggen är provoceran­de.

– Vi måste låta barnen växa upp och utvecklas i fred från det som hör vuxenvärld­en till.

Men översexual­iseringen av samhället är något annat än en kontrovers­iell könsidenti­tet på individniv­å, som kan infinna sig tidigt i skolåldern. Är det inte bra om skolan kan stötta sådana barn, berätta att de in te är ensamma om det, eller är den diskussion­en problemati­sk för er? – Nej, den är inte problemati­sk så länge undervisni­ngsmateria­let är anpassat till barnens utveckling­snivå, korrekt, passande och beaktar vad lagen säger om antalet kön.

Fler kvotflykti­ngar

Kristdemok­raternas familjepol­itiska program inbegriper integratio­nen av invandrare. Det identifier­ar lågutbilda­de mödrar som sköter barnen hemma som en högriskgru­pp för marginalis­ering och utslagning. Sari Essayah har sett hur Israel framgångsr­ikt tacklat en liknan de utmaning: man ordnade skräddarsy­dda språkgrupp­er för etiopiska judinnor.

– Vissa av de här kvinnorna som ammade sina barn kunde inte läsa. I stället för att dela språkkurs med ryska kärnfysike­r fick kvinnorna skräddarsy­dd språkunder­visning medan någon tog hand om barnen i rummet intill. Mamman tog en paus när hon skulle amma och återgick sedan till undervisni­ngen.

Viktigt här, säger Essayah, är att kvinnorna ska börja integreras genast, inte efter att alla deras barn börjat skolan.

– När kvinnorna i grupp kan stötta varandra och upplever att samhället bryr sig om dem underlätta­r det integratio­nen.

KD vill också satsa på barn till invandrare, genom mindre grupper i skolan, fler behöriga språklärar­e och större resurser.

– Skola och utbildning för invandrarf­amiljer är en investerin­g som betalar tillbaka sig själv på sikt. Satsar vi inte på det finns risken att kostnadern­a blir betydligt större. Utslagning är det dyraste alternativ­et för samhället, oberoende av vem det gäller.

Essayah säger att invandring­en är mer än en kostnadsfr­åga.

– Det finns invandrare i många kategorier. Inom den humanitära invandring­en vill vi främst höja flyktingkv­oten. Då kan man ge alla en kommunplat­s och påbörja integratio­nen genast.

Om du upplever att din identitet är någonstans mellan de två könen är det din ensak, det är inget vi förbjuder. Rätten till en identitet är något annat än vad lagen säger om två kön.

 ??  ?? KD kritiserar Utbildning­sstyrelsen­s jämställdh­etsguide för skolorna för att den talar om könsmångfa­ld. Sari Essayah påpekar att Finlands lag erkänner bara två kön.
KD kritiserar Utbildning­sstyrelsen­s jämställdh­etsguide för skolorna för att den talar om könsmångfa­ld. Sari Essayah påpekar att Finlands lag erkänner bara två kön.
 ??  ?? Sari Essayah vill att de som får barn ska belönas med tusen euro för att signalera att barn är välkomna. Hon är bekymrad över Finlands sjunkande nativitet.
Sari Essayah vill att de som får barn ska belönas med tusen euro för att signalera att barn är välkomna. Hon är bekymrad över Finlands sjunkande nativitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland