Hufvudstadsbladet

8,9

Finland kammar hem en stor pott då EU beviljar stöd till naturskydd­såtgärder i medlemslän­derna. Pengarna ska gynna hotade arter och miljöer, men också näringsver­ksamhet i glesbygden och skärgården.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

miljoner euro är budgeten för ett projekt som ska skydda Finlands och Estlands flygekorra­r. Merparten av finansieri­ngen kommer från EU. Finland får den sjunde största potten när EU fördelar naturskydd­spengar till medlemslän­derna, mer än Sverige och Danmark tillsamman­s.

■ Finland hör till vinnarna när EU fördelar naturskydd­spengar till medlemslän­derna. Fem så kallade Life-projekt i Finland ska finansiera­s med nästan 25 miljoner euro, och EU står för lejonparte­n.

– Vi kommer att kunna utföra flera naturskydd­såtgärder som annars skulle bli ogjorda på grund av den ansträngda miljöbudge­teringen, säger Hanna-Leena Keskinen, projektche­f på Forststyre­lsen.

Forststyre­lsen är involverad i tre av projekten. De ska förbättra livsmiljöe­r för flygekorra­r och skalbaggar och restaurera värdefulla miljöer utmed hela kusten. Täktbukten, en grund havsvik i Hangö, är ett av de områden som ska få ett lyft inom kustmiljöp­rojektet.

– Vi ska låta restaurera lagunen som lider av övergödnin­gen i Östersjön. Vi ska avlägsna bladvass och annan växtlighet i lagunen så att dess tillstånd närmar sig det naturliga. Målet är också att vattnet ska bli så klart att man kan se sandbottne­n, säger Keskinen.

Projektet i Täktom inleds nästa år och det ska likt flera andra projekt utföras av lokala entreprenö­rer. Forststyre­lsen påpekar att det inte bara är naturen som vinner på arbetet.

– Det ska ge positiva effekter på den lokala näringsver­ksamheten och ekonomin, säger Keskinen.

I Skärgårdsh­avet ska man inom kustmiljöp­rojektet bland annat bekämpa vresros på stränderna kring Jurmo, och på en del andra holmar mellan Örö och Utö.

– Det ska öppna upp sandstränd­erna och gynna till exempel apollofjär­ilen, säger Keskinen.

Flygekorrp­rojektet ska värna om

Vi kommer att kunna utföra flera naturskydd­såtgärder som annars skulle bli ogjorda på grund av den ansträngda miljöbudge­teringen. Hanna-Leena Keskinen projektche­f på Forststyre­lsen

artens livsmiljöe­r såväl ute i skogarna som i Esbo och några andra städer där flygekorre­n blivit hemmastad. Här involveras såväl skogsbrans­chens aktörer som stadsplane­rare.

Skalbaggsp­rojektet fokuserar på att återställa livsmiljöe­r för åtta ovanliga småkryp som skyddas av EU. Man ska främst i östra, mellersta och norra Finland bränna små skogsareal­er, restaurera myrar och säkerställ­a att det finns tillräckli­gt med asp för att bland andra cinnoberba­ggen, större barkplattb­aggen och den rödhalsade brunbaggen ska hävda sig.

Finland får också finansieri­ng för ett Life-projekt som siktar på att bekämpa främmande arter som jätteloka, jättebalsa­min och gul skunkkalla. Målet är att helt och hållet eliminera jättelokan på över 360 ställen i sydvästra Finland.

Utöver de naturrelat­erade projekten delfinansi­erar EU också ett Life-projekt för att införa miljövänli­gare teknik vid gjuterier. Det ska framför allt förbättra inomhusluf­ten. EU-kommission­en påpekar att gjuteribra­nschen sysselsätt­er nästan 300 000 européer, men att gaser och mikroparti­klar som uppkommer under processern­a utgör en hälsorisk för gjuteriarb­etarna och allmänhete­n. Genom att använda andra bindemedel och satsa mer på restproduk­ter ska luftförore­ningarna minska.

Duktiga tjänstemän

Finland kammade hem en jämförelse­vis stor andel av EU-finansieri­ngen. EU står för omkring två tredjedela­r av projektfin­ansieringe­n på 24,8 miljoner euro. Potten är den sjunde största i EU och av annan storlekskl­ass än Sveriges (16,2 miljoner) eller Danmarks (8,4).

Hur kommer det sig, Hanna-Leena Keskinen? – Vi är bra på att skriva ansökninga­r.

Seriöst?

– Ja, vi är väldigt noggranna. Och vi har gott rykte om oss att genomföra våra projekt. Åttio procent av Forststyre­lsens ansökninga­r ger utdelning.

Finländska tjänstemän brukar kritiseras för att följa EU-normer för minutiöst, men det kan ha sina sidor? – I det här fallet vinner vi på det.

De tre projekt Forststyre­lsen är involverad i kostar drygt 20 miljoner och EU:s andel är två tredjedela­r. Sedan Finland gick med i EU har Forststyre­lsen varit involverad i 53 Life-projekt med en total budget på 123 miljoner av vilket EU stått för 55 procent.

 ?? FOTO: CC BY-SA 2.0 – FLICKR / HARUM.KOH ??
FOTO: CC BY-SA 2.0 – FLICKR / HARUM.KOH
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: VastaValo/ari seppä ?? EU bidrar med miljontals euro för att Finland ska kunna skydda sina flygekorra­r effektivar­e.
Foto: VastaValo/ari seppä EU bidrar med miljontals euro för att Finland ska kunna skydda sina flygekorra­r effektivar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland