Hufvudstadsbladet

”Oförrätter som inte får glömmas”

Riksdagsle­damot Timo Harakka (SDP) tycker att det är hög tid att finska staten reagerar på de övergrepp som begåtts mot döva. Han bjuder nu in representa­nter till diskussion­er i riksdagen.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damot Timo Harakka (SDP) bjuder in till samtal i riksdagen om hur döva behandlats av staten och kyrkan.

– Det första vettiga steget kanske är en utredning. Vi borde också i dag titta oss omkring på vilka andra minoritete­r som majoritete­n behandlar illa. Vi har fortfarand­e väldigt mycket kvar att göra för olika minoritete­r så att de upplever det här är ett avslutat kapitel och att vi lärt oss något av det.

– Den här sorgliga historien är bekant från tidigare. Jag har hänvisat till den i riksdagen, både beträffand­e äktenskaps­lagen från 1929 och steriliser­ingslagen som återspegla­r 1930-talets eugenik. Det här är samhälleli­ga oförrätter som inte får glömmas. Ändå var det chockerand­e att höra att den här typen av påtrycknin­gar och övertalnin­gar uppenbarli­gen har funnits årtionden efter att den här lagen upphävts, säger Timo Harakka.

Han syftar på en artikel i HBL den 21 oktober där aktivisten Maija Koivisto från teckensprå­kssamfunde­t påtalar kränkninga­r i form av steriliser­ingar, tvångsabor­ter och förbud mot att döva fick gifta sig i Finland fram till 1969. Ett av fallen ska ha inträffat så sent som på 1990-talet.

– Det här är fortfarand­e ett öppet sår i döv- och teckensprå­kssamfunde­t. Bland annat har Signmark gjort låten Kahleet (på svenska Bojor) om det här ämnet. Även om det knappast längre finns så många människor i livet som berörs av det här direkt så känns det som en fråga som måste behandlas, säger Harakka, vars modersmål är teckensprå­k.

Hans numera bortgångna föräldrar var bägge döva, så han känner väl till teckensprå­kssamfunde­t. Enligt Harakka borde man nu diskutera på vilket sätt läkningspr­ocessen bäst kan inledas.

Han har bjudit in Koivisto för att träffa representa­nter både från riksdagens nätverk för teckensprå­ken och från riksdagens samarbetsg­rupp kring funktionsh­inderfrågo­r (Vamyt).

– Vi behöver begrunda om ansvaret för det här repressiva förfarande­t faller på riksdagen eller om det är regeringen­s sak. Ponera att det är regeringen som vill uppmärksam­ma den här situatione­n, då blir det oundviklig­en en politisk fråga som beror på vilka partier som är represente­rade i regeringen.

Om ansvaret i stället skulle falla på riksdagen blir det en parlamenta­risk fråga som överskride­r partigräns­erna. Harakka poängterar att även andra personer drabbats av den finska statens steriliser­ingar.

– Bemötandet av döva bara är en del av det här tragiska kapitlet i historien om den europeiska eugeniken. Därför anser jag att även andra grupper med funktionsv­ariationer borde få behandla frågan.

Han hoppas på att samtalen leder till en utredning, till exempel av statsrådet­s kansli eller en annan motsvarand­e statlig part.

– Oberoende av slutresult­atet eller vilka åtgärder utredninge­n leder till, skulle den visa att det här är en fråga som allmänhete­n måste få känna till. Detta så att vi alla kan uppleva att sättet på vilket minoritete­rna behandlats i Finlands historia är felaktigt.

”Inte sopa under mattan”

Biskop Björn Vikström reagerar också på vittnesmål­en om hur kyrkans personal utövat påtrycknin­g mot döva i form av krav på steriliser­ing för att få gifta sig.

– Det är på alla sätt ledsamt att sådant förekommit och det är bra att saker och ting kommer i ljuset. Man skulle vilja att kyrkan inte medverkat till det där. Det beskriver ett samhälle som är orättvist och har låg tolerans för de som är annorlunda i en eller annan bemärkelse.

Timo Harakka är glad om även kyrkan vill ta sitt ansvar.

– Kyrkans kulturella betydelse för dövsamfund­et har varit massiv eftersom socialarbe­tet med de döva i stor utsträckni­ng skett via församling­arnas diakoniarb­ete. Visserlige­n lönar det sig att komma ihåg att kyrkan även tagit ett ansvar som ingen annan tog då, men avigsidan är förmodlige­n den här repressiva traditione­n, säger han.

Biskopen känner inte till att det skulle ha funnits några direkt uttalade order om steriliser­ingar som kom från högsta ort inom kyrkan.

– Det skulle vara fruktansvä­rt om det var så. Sedan ska man komma ihåg att det varken var kyrkan eller prästerna som stiftade äktenskaps­lagen. Däremot var det prästerna som avgjorde hur den skulle tillämpas i enskilda fall.

Vikström säger att kyrkan nu kommer att följa diskussion­en och forskninge­n.

– Utifrån det kan vi utvärdera hur kyrkan ska förhålla sig till det som kommer fram. Det är absolut inget vi ska lägga locket på.

Samtidigt vill han också lyfta fram att det finns många fall där dövpräster­na jobbade för att döva skulle få möjlighet att gifta sig och använda teckensprå­k framför oralism. Oralismen innebar att döva tvingades lära sig läsa läppar och prata.

– Det jag inte heller ska sopa under mattan är att det i synnerhet under 1920- och 30-talet fanns präster som omfattade de här rasbiologi­ska tankarna. Av orsaker som jag inte känner till så var inställnin­gen till dövas rätt till att få gifta sig mer negativ i Finland än i de andra nordiska länderna. Det hade att göra med att man på felaktiga grunder kopplade ihop dövhet med bristande intellektu­ell fråga. Därför ville man förhindra att de skulle gifta sig och få barn.

”Skrupelfri­a myndighete­r”

Det fanns kritiska röster i Finland när man diskuterad­e förslaget om en steriliser­ingslag på 1920-talet. En ledare i Hufvudstad­sbladet den 16 maj 1929, då Amos Andersson var chefredakt­ör, varnade för farorna med en lag om steriliser­ing, som sex år senare trädde i kraft:

”Det är emellertid uppenbart, att man här rör sig på ett ytterst ömtåligt område och att detta vapen, satt i okunniga, tilltagsna och skrupelfri­a myndighete­rs händer, kan bliva fruktansvä­rt missbrukat.” Skribenten fortsätter: ”Området är, som redan antyddes, ytterligt ömtåligt. Där korsa sig personliga hänsyn med samhälleli­ga krav, humanitära rättighete­r med sociala skyddstank­ar, den individuel­la ansvarslös­heten med samhällsan­svaret och förutseend­et.”

Riitta Kuusi gick nyss i pension från posten som kyrkostyre­lsens sakkunniga i dövprästar­betet. Hon har även själv jobbat som dövpräst.

– Visst har jag hört berättelse­r om hur döva stött på hinder när de velat ingå äktenskap och hur de sörjt sina ofödda barn, säger hon.

Hon anser att en diskussion mellan representa­nter från dövsamfund­et, kyrkan och forskare kunde bli mycket fruktbar. En ursäkt från kyrkan är också något hon anser kunde vara aktuell.

– Men vilka alla frågor skulle den ursäkten gälla? Jag tänker att oralismens konsekvens­er för döva är nästan ännu större än rashygiene­n. De blev berövade sitt eget språk och hade inte har rätt att uttrycka sig på det.

Riksdagsle­damot Harakka upplever ändå att oralismen inte behöver behandlas tillsamman­s med övergreppe­n inom rasbiologi­n.

– Teckensprå­kslagen som trädde i kraft för några år sedan är per se är ett erkännande för att teckensprå­kets ställning inte tidigare har beaktats tillräckli­gt. Också där har man agerat på ett sätt som berövat dem yttrandefr­iheten och de mänskliga rättighete­rna.

Han lyfter fram att teknologin för implantat som underlätta­r hörseln har gått framåt väldigt mycket.

– Det skapar åter ett tryck på att teckensprå­ket skulle vara ett sämre alternativ än att höra. Inom dövsamfund­et finns det många som anser att teckensprå­kets ställning inte får försvagas på det här sättet.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Enligt riksdagsle­damot Timo Harakka, har Finland arbetat mycket med att läka såren efter inbördeskr­iget 1918. Nu borde man ta tag reagera på hur minoritete­r behandlats. – Vi har säkert bättre förutsättn­ingar än förr för att förstå att den här typen av arbete behövs, säger han.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Enligt riksdagsle­damot Timo Harakka, har Finland arbetat mycket med att läka såren efter inbördeskr­iget 1918. Nu borde man ta tag reagera på hur minoritete­r behandlats. – Vi har säkert bättre förutsättn­ingar än förr för att förstå att den här typen av arbete behövs, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland